Soru: Sn. Altan ne kadar oldu göreve geleli. Göreve geliş hikayesini anlatır mısınız?
MARZİC TEN BİR İŞ TEKLİFİ ALDIĞIMDA TEKRAR YAPTIĞIM İŞLERİN BİR UZANTISI OLAN BİR İŞTE ÇALIŞMAYA BAŞLAMAM BENİM İÇİN İKİNCİ BİR MUTLULUK KAYNAĞI OLMUŞTUR.
Cevap: Kardemir’den mart 2017 de ayrıldıktan hemen sonra Marzinc’teki görevime 2017 yılı mayıs ayı itibariyle başladım. Kardemir de 15 yılı İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığı olmak üzere 42 yıl kesintisiz hizmetim oldu. Kardemir’e başladığımda üretim 550.000 – 600.000 ton/ yıl civarında idi. Ayrıldığım tarih itibariyle de 2.500.000 ton/yıl çelik üretimini yakalamış ve 3.400.000 ton/yıl çelik üretimini planlamıştık. Bu nedenle anılan gelişimleri görüp, yaşayıp ve sorumluluk aldığım için kendimin çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde hemen Marzic ten bir iş teklifi aldığımda tekrar yaptığım işlerin bir uzantısı olan bir işte çalışmaya başlamam benim için ikinci bir mutluluk kaynağı olmuştur. Tek sıkıntım ailemle özlediğim uzunca bir tatil yapma özlemini hala giderememiş olmaktır. İşe başlarken Marzinc yöneticileriyle tek şartım işe ekim 2017 de işe başlamak olmasına rağmen kötü bir pazarlıkla ancak mayıs ayı olabildi. Dolayısıyla, uzun tatil imkanı yine başka bahara kaldı. Hayırlısı olsun diyelim….
Soru: Marzinc’in açılımı ne anlama geliyor? Kardemir’den sonra Marzinc’te görev yapmak nasıl bir duygu?
MARZİNC , LİDER BİR İŞ KURULUŞ KONUMUNDA OLUP. ÜRETİMİNİN TAMAMININ YURT DIŞINA İHRAÇ ETMEKTEDİR. BÖYLE BİR KURULUŞTA ÇALIŞIYOR OLMAK BANA HEYECAN VERMEKTE VE DAHA ÖNCE ELDE ETTİĞİM TECRÜBELERİN KULLANILMASINA OLANAK SAĞLAMAKTADIR.
Cevap: Marmara Çinko Konsantresi Üretimi demektir. Başka bir deyişle, Marmara bölgesinde kurulmuş bulunan çelik üretim tesislerinin (İÇDAŞ,ÇOLAKOĞLU,KROMAN,DİLER ve KAPTAN) kurmuş bulundukları Çinko Konsantresi üretim tesisi de denilebilir. Kardemir Ülkemizin güzide tesislerinden biridir. Burada her kademede görev yapmış olmak benim için gurur vesilesidir. Kaldı ki 1995 yılına kadar bir Kamu Kuruluşu idi. Özelleştirme serüveni dahil 42 yıllık çalışma süreci içinde, etüt proje 9 yıl, Enerji Tesisleri Müdürlüğü 17 yıl ve nihayet, 15 yıl İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığı (zaman zaman Genel Müdürlüğe vekalet, 5 yıl Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı görevine vekalet dahil) görevlerini yerine getirmeye çalıştım. Tabi ki bu süreç için de kitap yazacak kadar her alanda tecrübe yaşadım. Dolayısıyla, Kardemir benim için çok çok önemli ve kıymetlidir. Olmaya da devam edecektir. Çünkü sevabıyla, vebaliyle Kardemir’in yarı ömrü bana aittir. Kendi alanın da çevreye saygılı, iş güvenliği ve sağlığı hususlarına dikkat eden Marzinc ise lider bir iş kuruluş konumunda olup. Üretiminin tamamının yurt dışına ihraç etmektedir. Böyle bir kuruluşta çalışır olmak bana heyecan vermekte ve daha önce elde ettiğim tecrübelerin kullanılmasına olanak sağlamaktadır.
Soru: Hammaddeyi nasıl temin ediyorsunuz, nereden geliyor?
MARZİNC’İN ORTAKLARI ÇELİK ÜRETİCİSİ OLUP SADECE ORTAKLARIN ÜRETTİKLERİ METAL İÇERİKLİ TOZLARI ALIYOR VE KONSANTRE HALİNE GETİRİYORUZ. GELEN BU HAMMADDE SİLOLARA VE ORADAN DA FIRINA BESLENMEKTEDİR. TAŞIMA, SİLOYA DOLDURMA, FIRININ BESLENMESİ DAHİL HER ŞEY TAMAMEN KAPALI BİR ORTAM İÇİNDE YAPILMAKTADIR.
Cevap: Marzincin hammaddesi, çelik üreten fabrikalardan gelen metal içerikli baca tozlarıdır. Ark Ocaklarında hurdanın eritilmesi esnasında toplanan metal içerikli tozlar bir siloda toplanmakta ve oradan da silobus denilen tamamen kapalı ve bu işe tahsisli özel araçlarla Marzinc’e getirilmektedir. Ayrıca, palet yapma imkanı olan fabrikalardan da kapalı ve bu iş için uygun araçlarla pelet alabilmekteyiz. Esasen, Marzinc’in ortakları çelik üreticisi olup sadece ortakların ürettikleri metal içerikli tozları alıyor ve konsantre haline getiriyoruz. Gelen bu hammadde silolara ve oradan da fırına beslenmektedir. Taşıma, siloya doldurma, fırının beslenmesi dahil her şey tamamen kapalı bir ortam içinde yapılmaktadır.
Soru: Ekonomideki kırılganlıklar şirketinize nasıl yansıyor?
BİZ ÇELİK SEKTÖRÜNDE Kİ ÜRETİME BAĞLIYIZ. BAZEN BU AŞILAMADIĞINDA DA FABRİKALAR KAPASİTE DÜŞÜMÜNE GİDEBİLMEKTEDİR. TABİ Kİ BU DURUMUN METALİK İÇERİKLİ TOZ ÜRETİMİ NE DE YANSIYACAĞI AÇIKTIR.
Cevap: Yukarıda ifade edildiği gibi, bizim hammaddemiz metalik baca tozudur. Yani, bunu üreten çelik fabrikalarının çelik üretimine devam etmesi gerekir. Türkiye Dünya Çelik üretiminde ciddi anlamda yeri olan bir ülke konumundadır. Çelik üretim kapasitesi, 50 milyon ton/yıl civarındadır. Yani, Dünya da 8. sırada , Avrupa da ise 2 ci sırada bulunmaktadır. Ürettiğinin tamamının Ülkemizde tüketilmesi mümkün olmadığından ihraç etmek zorundadır. Bu ekonomimiz açısından çok iyi bir durum olmakla birlikte alıcı ülkelerin almış oldukları önlemler ya da kısıtlamalar sonucu ihracat daralmaktadır. Bu itibarla da ihracat tıkanmakta ve geriye doğru iç piyasaya yansımaktadır. Biz çelik sektöründe ki üretime bağlıyız. Bazen bu aşılamadığında da fabrikalar kapasite düşümüne gidebilmektedir. Tabi ki bu durumun metalik içerikli toz üretimi ne de yansıyacağı açıktır.
Soru: Sn. Altan Çevre Yatırımlarınız ne durumda bu konuda net bilgi verebilir misiniz?
MARZİNC ÇEVRE DOSTU BİR FABRİKADIR. ISO 9001, ISO 14001 VE OHSAS 18001 STANDARTLARINA SAHİP, DENETİME AÇIK VE SÜREKLİ İZLENEN BİR FABRİKADIR.
Cevap: Marzinc çevre dostu bir fabrikadır. ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 standartlarına sahip, denetime açık ve sürekli izlenen bir fabrikadır. Çevreye bıraktığı emisyon değerleri 24 saat kontrol altında olup sahip olduğu tek baca da Bakanlık tarafından sürekli olarak (online) izlenmektedir. Üretim sırasında oluşan cüruflar ise, günlük olarak sevk edilmektedir. Su deşarjı ise, diğer fabrikalar gibi OSB kanalına Bakanlığın öngördüğü şartlarda yapılmakta ve denetlenmektedir. Dolayısıyla, çevreye olumsuz yönde her hangi bir katkısı söz konusu değildir. Ayrıca, fabrika dahilinde her türlü fiziksel, kimyasal arıtma tesislerine de sahiptir. Ayrıca, sıfır su deşarjına yönelikte bir tesis ülkemizde ilk olarak gerçekleştirilmek üzere kurulmuş ve test faaliyetlerine başlamıştır.
Soru: Büyüme ile ilgili ÇED raporunuz kabul görmedi. Bu konu da neler söyleyeceksiniz? Bir de basın da çıkan bir haber var, “kapasite artırımına çok güçlü olan Kayseri lobisi engel olmuş deniyor? Külçe çinko fabrikasına Kayserilinin talip olduğu söyleniyor ve fabrikanın ardında “çinko haddehanesi kurulacak” deniyor. Eğer böyleyse neden bunca kavga verildi Karabük de?
YAKLAŞIK 500 – 600 KİŞİ ÇALIŞACAK VE TAKRİBEN 500 MİLYON EURO YA MAL OLACAK BÖYLE BİR FABRİKANIN BU YÖRENİN BİR İNSANI OLARAK İSTİHDAM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLDİĞİNDE BU BÖLGEYE KURULMASINI KİŞİSEL OLARAK ÇOK ARZU EDERİM.
Cevap: Doğrudur, ne yazık ki ÇED dosyası ilgili Bakanlık tarafından iade edildi. Amaç Metalik Çinko üretiminde olabilmek, mevcut tesisteki bakım duruşlarını azaltmak ve ürün kalitesini yükseltebilmek için kapasite artışını gerçekleştirebilmekti. Metalik çinko üretimi ülkemizde henüz yapılamıyor, yıllık metalik çinko ithalatı da yaklaşık 300.000 ton civarındadır. Bu da 700 – 800 milyon USD demektir. Metalik çinko konusu takriben bir yıl önce gündeme gelmiş ve teşvikli projeler arasında yer almıştır. Evet ben de böyle bir düşüncenin olduğunu duydum, ancak gelinen son durum hakkında bir bilgi sahibi değilim. Metalik çinko fabrikasının kurulabilmesi için öncelikle fizibil olması gerekir. Yani, minimum üretim, maliyet ve satış dengesinin oluşturulması önemlidir. Külçe çinko ithalatının yaklaşık 300.000 ton/yıl olduğunun düşünürsek planlanan ile ihtiyacın ancak üçte birisi karşılanabileceklerdir. Yani hala yatırım için atıl kapasite olacaktır. Yaklaşık 500 – 600 kişi çalışacak ve takriben 500 milyon EURO ya mal olacak böyle bir fabrikanın bu yörenin bir insanı olarak istihdam açısından değerlendirildiğinde bu bölgeye kurulmasını kişisel olarak çok arzu ederim. Ancak, bunun çok da imkan dahilinde olacağını ön göremiyorum. Genelde tercihin bu tür projelerde deniz kenarı olduğunu da unutmamak gerekir.
Soru: Ürettiğiniz ürünleri nerelere veriyorsunuz?
TÜRKİYE DAHİL DÜNYA PAZARLARINA SATILIR. KATMA DEĞERİ DE BÖYLEYE YÜKSELTİLMİŞ OLUR. ÇİNKO DİĞER DEĞERLİ MADENLER GİBİ İNGİLTERE LONDRA BORSASINDA İŞLEM GÖREN BİR ÜRÜNDÜR.
Cevap: Esasen Marzinc, bir zenginleştirme tesisidir. Yani, metalik tozu belli çinko oranlarında alır ve yeniden kavurup zenginleştirdikten sonra konsantrasyonu yüzde yüz artırdıktan sonra tamamı Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Avrupa ülkelerinde metalik çinko haline dönüştürüle çinko konsantresi metalik olarak külçe halinde tekrar Türkiye dahil Dünya pazarlarına satılır. Katma değeri de böyleye yükseltilmiş olur. Çinko diğer değerli madenler gibi İngiltere Londra borsasında işlem gören bir üründür.
Soru: Marzic olarak ülke ekonomisine katkınız nedir?
YILLIK 50 MİLYON USD LIK İHRACATLA ÜLKEMİZDE İLK 500 İHRACATÇI FİRMA ARASINDA YER ALIYORUZ.
Cevap: Sadece çalışan olarak bakıldığında, 160 kişiyle bu hizmeti veriyoruz. Böyle bir tesis olmadığı ve de çelik üretimi devam ettiği sürece çelik fabrikalarının çelik üretirken zorunlu olarak ürettikleri metalik tozların bertaraf ciddi bir engel olarak karşımıza çıkacaktır. Bu tür fabrikalar öncelikle çelik fabrikaları olan yerlerin olmazsa olmazıdır. Buralardan çıkan metalik tozların içinde çinko, demir, gümüş, kadmiyum ve hatta altın bulunmaktadır. Marzinc olarak şu anda sadece “çinko konsantresi” üretip ihraç edebiliyoruz. Yıllık 50 milyon USD lık ihracatla ülkemizde ilk 500 ihracatçı firma arasında yer alıyoruz.
Soru: Şu anda şirketiniz de kaç kişi çalışıyor?
Cevap: İşçi, müh, memur olarak mavi ve beyaz yaka olarak nitelendirdiğimiz de toplam 160 personelimiz bulunmaktadır. Bunun küçük bir kısmı İstanbul merkez ofisimizde kalanı da Karabük teki tesiste çalışmaktadır.
Soru: Sn. Metin Altan, Siz Karabük sevdalısı ve bu toprakların yetiştirdiği bir değersiniz. Karabük halkı size inanır ve güvenir. Son olarak Karabük kamu oyuna gazetemiz aracılığı ile neler söylemek isterseniz?
BAKIN KARABÜK KAMU OYUNDA MARZINC ÖN YARGILARIN YOĞUN OLDUĞU BİR İŞLETME. BEN METİN ALTAN OLARAK SÖYLÜYORUM TESİSİMİZ 24 SAAT AÇIK KİM NE BİLİYORSA, KİMİN UZMANLIK ALANIYSA, KİMİN ARAŞTIRMA KONUSU İSE GELSİN FABRİKAMIZI GEZDİRELİM
Cevap: Nezaketiniz için sizlere öncelikle çok teşekkür ederim. Ben sadece, takım ruhuyla çalışılmasından yana olan ve çalışma hayatımda bunu kendime düstur edinmeye çalışmış kişilerden biriyim. Marzinc firmasındaki önceliğim de önce insandır, çevredir, çalışanın sağlığıdır. Nüfusu hızla artan bir ülkeyiz, dolayısıyla istihdam çok önemlidir. Karabük teki iş imkanları maalesef sınırlıdır. Marzinc gibi üretim yapan firmaların sayılarının artırılması gereklidir ki istihdama faydası olsun. Çevre kurallarına tam olarak uyumlu hareket ederek üretim yapmak esas görevimizdir. Zaten yasal olarak da mecburiyetimiz vardır.
Bakın Karabük kamu oyunda Marzınc ön yargıların yoğun olduğu bir işletme. Ben Metin Altan olarak söylüyorum tesisimiz 24 saat açık kim ne biliyorsa, kimin uzmanlık alanıysa, kimin araştırma konusu ise gelsin fabrikamızı gezdirelim
Ülkemizde ilk 500 ihracatçı firma arasında yer almak bizim için onurdur.
Üretimlerimizi konsantre olarak yurt dışına ihraç ediyor olmak da ayrıca bir
gurur vesilesidir. Ayrıca, katma değerin ülkemizde kalması adına bir gün ülkemizde
de metalik çinkonun yapıldığını görebilmek ise en büyük hayalimdir.