Ekonomi Karabük: Pandeminin Karabük ekonomisine etkisi nedir?
Mehmet Mescier: Yaşamakta olduğumuz Coronavirus salgını nedeniyle tüm dünyada Ve ülkemizde olduğu gibi Karabükümüzun ekonomisi de bu salgından olumsuz olarak etkilenmektedir. Özellikle hizmet sektörlerimiz Neredeyse durma noktasına geldi. Parakendeci esnafımızin çoğu dükkanlarını açmıyorlar. Dükkanlarını açanlar ise çok düşük satış hacmi ile akşam ediyorlar. Yaklaşık 1400 tane firmamız kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunmuş olup istihdamını korumaya devam etmeye çalışıyor. Bu destek simdilik 7700 kişi işini kaybetmeden salgın sonrası çalışabilecek şekilde bu süreci düşük gelirle atlatmasıni saglayacak. Kısa çalışma ödenegi desteği olmasaydı 7700 Arkadaşımız işsiz kalabilecekti. Bu süreci en az kayıpla atlatmak için hepimiz elimizden gelen her şeyi ortaya koyuyoruz.
Ekonomi Karabük: Şu anda sadece çelik sektörü ayakta duruyor. Bununla ilgili bir değerlendirmeniz nedir?
Mehmet Mescier: Demirçelik sektörü diğer sektörlere göre nispeten daha az etkilenmiş gibi görünüyor. Ancak bunun asıl sebebi özellikle ihracata yönelik üretim yapan firmalarımızın siparişlerini iki ay üç ay önceden alıp üretim sürecine başlamalarıdır. Bu demek oluyor ki şu anda üretimi devam eden siparişler şubat ayında anlaşması yapılan işlerdir. Salgının sektöründeki etkisini görmemiz için haziran ve temmuz aylarını yaşamamız gerekiyor. Ancak şunu biliyoruz Nisan Ayı’nın sonlarinda Yeniden ihracat siparişleri almaya başlandı. Fakat bu satış miktarları üretimleri hangi seviyede devam ettirmek için yeterli olur bunu bilemiyoruz.
Ekonomi Karabük: Dolardaki yükseliş çelik sektörünü nasıl etkiliyor?
Mehmet Mescier: Dövizdeki yükseliş ya da düşüş hiçbir sanayici veya tüccarı memnun etmez. İş dünyası her şeyde olduğu gibi döviz kurlarında da istikrar ister. Dünyanın içinde bulunduğu bu sıkıntılı süreçte dövizde dalgalanmalar yaşanmakta, ancak salgini atlattıktan sonra mutlaka bir denge oluşacaktır. Dövizdeki yükseliş ya da düşüş kısa vadeli kararlar ya da zararlar meydana getirebilir. Önemli olan bu süreci en az zararla atlatıp dengelenme sürecine girebilmektir.
Ekonomi Karabük: Mescier şirketler grubu olarak krizi nasıl yönetiyorsunuz. İstihdamda daralmaya gittiniz mi?
Mehmet Mescier: Demirçelik tarafına bakıldığında üretimlerimiz bazı ünitelerde yavaşlayarak bazı ünitelerde hızlanarak devam etmektedir. İhracata yönelik üretim yaptığımız için dünyanın bu salgını kontrol etmesi işlerin devamı için elzemdir. Sadece ülkemizde salgının kontrol edilmesi çarkları tam olarak hızlandırmaya yeterli olmayacaktır. Bu süreci atlatmaya çalışırken en önemli konu çalışanlarımızın sağlığını koruyabilmektir. Bu nedenden dolayı bir çok önlem alarak faaliyetlerimize devam ediyoruz.
Ekonomi Karabük: Pandemi sonrası için TSO olarak bir yol haritanız var mı?
Mehmet Mescier: TSO olarak üyelerimize destek olabilmek adına kendi kaynaklarımızı onların kullanımına açtık. nefes kredisi olarak adlandırdığımız odamızın da kendi kaynağını paydaş olarak bankaya koyduğu bir kaynağı oluşturduk. Bu sayede üyelerimiz uygun maliyetli bir finansmana erişebilme imkanı buldu. Salgın sonrası için şu anda bir yol haritası çıkarmak maalesef imkansız. Çok dinamik bir süreç yaşıyoruz. Gelişmelere göre hareket edip Karabük’ün en az kayıpla bu süreci atlatması için elimizden geleni yapacağız.