KARGAZ, HEDEFLERİNİ TAMAMLADI
Kargaz Doğal Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Karabük merkezde planlanan 2020 yılı alt yapı hedeflerini tamamladı. Nüfusa göre alt yapı tamamlama oranının yüzde 97 olduğu bildirildi.
Kargaz Doğal Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Kasım Kahraman dergimiz okuyucuları için şu bilgileri paylaştı. Şirketimiz, Karabük il merkezinde 2020 yılı alt yapı çalışmalarını tamamladı. Buna göre, ilimizdeki 10.033 binaya doğal gaz servis kutusu bağlanmış, yaklaşık 149 km. servis hattı, 276 km. polietilen hat ve 35 km. çelik hat imalatı gerçekleştirilmiştir. İl merkezinde bulunan 73.075 adet konut ve işyerinin 68.464 adedinin önünde doğal gaz şebekesi mevcuttur. Nüfusa ulaşma bakımından altyapı tamamlama oranımız yüzde 97’dir. Binasına doğal gaz şebekesi ulaşmış olan 68.464 adet konut ve işyerinin 51.403 adedi abonelik yaptırmış olup 48.831 adet abonemiz aktif olarak gaz kullanmaktadır. Sokağından doğal gazı geçtiği halde abonelik yaptırmayan 2.957 binada 17.061 daire ve işyeri bulunmaktadır.
Ekiplerimizin şehirdeki rutin faaliyetleri esnasında Şirketimize bilgi verilmeden çok sayıda kazı çalışması yapıldığı tespit edilmekte, bu çalışmalarla ilgili gerekli tedbirler alınmaktadır. Kurum personeli, yükleniciler veya 3. Şahıslar tarafından Şirketimize bilgi verilmeden yapılan ve üzeri kapatılan altyapı ve bina bağlantı çalışmaları doğal gaz şebekesi için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Öncelikle kazı çalışması yapılan cadde ve sokaklarda mevcut doğal gaz şebekesine hasar verilmesi nedeniyle açığa çıkacak olan doğal gazın yangın ve patlama riski bulunmaktadır. Bu durumda gerek kazı çalışması yapanlar, gerekse çevrede bulunan vatandaşlar açısından can ve mal kayıpları gündeme gelebilecektir. Şirketimizin bilgisi dışında doğal gaz şebekesine hasar verilerek gaz çıkışı olmadan, üzeri kapatılan kazı çalışmaları da ayrı bir risk faktörüdür. Bu tür durumlarda hasar gören boru veya doğal gaz şebeke enstrümanından zaman içerisinde sızacak olan doğal gazın çevredeki binaların bodrum katlarına veya kanalizasyon şebekesine dolması halinde doğal gaz yangın ve/veya patlamaları meydana gelebilecektir.
Doğal gaz kurallarına uyulduğu takdirde en güvenli, en ekonomik, en temiz ve en konforlu yakıttır. Kurallara uyulmadığında ise diğer tüm yakıtlarda olduğu gibi telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkması kaçınılmazdır.
Şirketimizin birinci önceliği vatandaşlarımızın doğal gazı güvenli bir şekilde kullanmasını temin etmektir. Bunu sağlamak için geriye dönük; daha önce doğal gaz verilmiş müşterilerimizin tesisatları periyodik olarak kontrol edilmektedir. Üzülerek ifade etmeliyiz ki 12 yıldır hizmet verdiğimiz şehrimizde, geriye dönük olarak kontrolünü gerçekleştirdiğimizde gaz tesisatlarının bir kısmına müdahale edildiğini gördük, en sık karşılaştığımız müdahale biçimleri şunlar olmuştur:
- Vatandaşlarımızın birçoğunun içeriye soğuk geldiği gerekçesiyle menfezleri kapatması, 1 m³ doğal gazın emniyetli ve verimli yanması için 10 m³ hava gereklidir. Menfezler açık yanmalı cihazların (ocak, bacalı cihazlar v.s) bulunduğu ortamlara bu havanın girmesini sağladığı gibi muhtemel gaz kaçaklarında da gazın kapalı alanda birikmesine engel olur. Bu bakımdan menfezler asla kapatılmamalıdır. Menfezlerin veya doğal gaz kullanımı nedeniyle tesis edilmiş diğer havalandırma ünitelerinin kapatılması, daraltılması veya tamamen iptal edilmesi normal şartlarda doğal gaz yandığında açığa asla çıkmayan ve oldukça zehirli bir gaz olan CO (karbonmonoksit) oluşumuna neden olacaktır. Kış mevsiminde zaman zaman duyduğumuz “doğal gaz zehirlenmesi” aslında karbonmonoksit zehirlenmesidir.
- Tesisata şirketimizden onay alınmadan müdahale edilmesi, Bu konuda en fazla karşılaşılan durum doğal gaz tesisatlarının üzerlerinin estetik kaygılarla kapatılması, tesisata parça eklenmesi veya kısaltılması, özellikle ana kolon tesisatlarının boya yenilemesi veya son zamanlarda yaygınlaşan ve bizim de önerdiğimiz bina izolasyon işlemi sırasında tamamen kapatılması halleridir. Doğal gaz tesisatları belirli hesaplamalar sonucunda projelendirilmekte ve uygulanmaktadır. Projelendirme, uygulama ve kontrol, doğal gazın kullanılacağı alanın birçok özelliği dikkate alınarak en az iki mühendis tarafından yapılmaktadır. Şirketimizden onay alınmadan yapılan müdahaleler ise hiçbir hesaba, hiçbir güvenlik ölçüsüne ve hiçbir standart ve kurala bağlı olmaksızın yapıldığından Azrail’e çıkarılmış bir davetiye gibidir.
- Tesisata yeni cihaz eklenmesi, bir cihazın iptal edilmesi, cihazların yerinin değiştirilmesi veya cihazın yenisi ile değiştirilmesi, Şirketimizden onay alınmadan yapıldığı tespit edilen bu uygulamaların hepsi doğal gaz kaçağına sebep olan uygulamalardır.
- Tesisatların boyasız ve oldukça paslanmış olması, Doğal gaz tesisatlarıdevreye alındıktan sonraki 15 gün içinde anti pas üzerine sarı renkli ve su bazlı olmayan plastik boya ile boyanmalıdır. Bu konuda sorumluluk ortak alanlar için bina yöneticilerine, özel alanlar içinse gaz kullanıcısına aittir. Boyasız bırakılan tesisatlar zaman içinde paslanmakta ve kaçak oluşmasına sebep olmakta, bu da ortamda bulunanlar için tehlike teşkil etmektedir.
- Şirketimizle sözleşme yapılmadan vananın açılarak gaz kullanılması, Daha çok kiracısı değişen veya yeni satın alınmış dairlerle ilgili karşılaştığımız bir uygunsuzluk durumudur. Bu durum da kullanıcısı için risk taşımaktadır.
Vatandaşlarımız tarafından bilerek veya farkında olmadan yapılan bu uygulamaların tamamı hayati risk taşıdığı gibi kullanıcısına mevzuatın öngördüğü cezai müeyyide olarak da yansımaktadır. Ayrıca bu durum tespit edildiğinde tesisat projeye uygun hale getirilene kadar gaz arzı durdurulacağından ek bir mağduriyet yaşanacak ve yapılan uygunsuzluğun hiçbir yararı görülmeyecektir.
Bunların yanında gaz kullanan vatandaşlarımız aşağıdaki işlemleri de yerine getirdiklerinde güvenliklerini en üst seviyeye çıkarmış olacaklardır:
- Standart cihazlar kullanılmalıdır. Cihazın kullanım kılavuzu mutlaka kontrol edilmeli ve kılavuzda “DOĞAL GAZLI CİHAZ” ibaresi aranmalı ve görülmelidir.
- Gaz yakan cihazların periyodik bakımları üreticilerinin öngördüğü sürelerde yetkili servislere yaptırılmalıdır.
- Kalorifer kazanlarının baca gazı analizleri yapılmalı, periyodik baca kontrolü ve temizliği yetkili firmalara yaptırılmalıdır.
- Bacalı cihazların bulunduğu mahallerde uzun süre bulunulmamalı ve asla uyunmamalıdır.
- Bacalı cihazlarda baca sensörü devreye girmişse bir problem oluşmuş demektir. Asla sensör devre dışı bırakılarak gaz kullanılmaya devam edilmemeli, yetkili servise haber verilmelidir.
- Ocaklar temizlenirken hareket ettirilmemeli, hareket ettirilmişse esnek bağlantı parçasının vanaya ve cihaza bağlandığı kısımlar köpükle test edilmelidir.
- Binanın elektriksel topraklaması yapılmış ve işler durumda olmalıdır.
- Doğal gaz konusunda bilgi almak için 444 0 187 nolu telefonumuz, acil durumlarda ise 7/24 hizmet veren 187 nolu telefonumuz aranmalıdır.
- Doğal gaz kokusu hissedildiğinde;
- Cihaz ve sayaç girişlerinde bulunan vanaları kapatınız.(Binaların, dairelerin ve cihazların tamamının girişinde mutlaka vana bulunmaktadır.)
- Kapı ve pencereleri açarak ortamı havalandırınız.
- Sigara içmeyiniz, kibrit çakmak vs. kullanmayınız.
- Aydınlatma için kullanılan butonların konumlarını değiştirmeyiniz. (açıksa kapatmayınız, kapalıysa açmayınız)
- Elektrikli cihaz kullanmayınız. Dairenizin elektriğini (mümkünse) daire dışında bulunan ana sigortadan kesiniz.
- Bina yöneticinize bilgi veriniz.