Karabük Belediyesi Pandemi de Nasıl Bir Yol İzledi?
Covid-19 ile ilgili belediyemize verilen görevlerin fazlasını yaptık. Biz hastalığın çıktığı ilk günlerde valiliğe verdiğimiz raporda iş yerlerinde uyulması gereken kurallara kadar madde madde hazırladık. Bu raporu da KARDEMİR’den tekstil atölyelerine kadar bütün iş yerlerine faksladık ve mail attık.
Ama ben bu kadar rahatlık görmedim. Hiç kimsenin umurunda dahi değil. Bir taraf hastalanıyor, bir taraf iyileşiyor.
Kendi iş yerimin ofis kısmındaki herkes pozitif çıktı, 10 gün ofisi kapattım. Orayı açacak bir kişi dahi bulamadım. Siz ne kadar itina gösterirseniz gösterin dışarıdan bu hastalığı alma olayı çok fazla. Önemli olan şehirde bu hastalığın kesilmesi. Şehirde bir kişi de dahi olsa tekrardan etrafınızdaki bir kişide de bu hastalığın çıkması söz konusu olabilir.
Dünya umudunu aşıya bağladı. Aşılanma başlandı ama daha bir etkisi görülmedi. Zamanla etkisini göreceğiz diye düşünüyorum. Aşı olunduğu zaman benim bildiğim kadarıyla ‘Ben rahatım, maskesiz gezeceğim’ diye bir olay yok. Herkes aynı şekilde kurallara uyacak. Aşı karşıtlığı neden oluyor bilemiyorum.
Eskiden sağ-sol vardı. Eğer sen solcuysan Çin aşısı ol, şayet ‘kabul etmiyorum’ diyorsan da Amerikan aşısı ol!
Ben devlet onaylı aşıyı olurum. Devlet onaylı aşı olduktan sonra bunu tartışmaya gerek yok ki. Bu aşı vurdurmak istememe olayı aslında İtalya’da bir doktordan ortaya çıktı. O doktor aşı hakkında “Bill Gates’in programı, insanlar kodlanacak” gibi enteresan iddialar ortaya attı. Bakarsanız Joe Biden dahi aşı oldu. Aşı olmayacak insanlar için bir müeyyide uygulanabilir ona ben bir şey diyemiyorum. Bugün Afrika’ya dahi giderken size 8-10 tane karma aşı yapıyorlar. Yine eskiden hacca gidenlere mutlaka aşı yapılırdı. Şimdi de herhalde yurt dışına çıkarken covid aşın var mı yok mu diye soracaklar”
Bu süreç sizi nasıl etkiliyor?
Covid sebebiyle işler yürümüyor. Soğuksu Mahallesindeki kentsel dönüşümle ilgili işlemleri hiç yürütemiyoruz. TOKİ’nin Ankara’daki merkezi de 9 aydır covid ile boğuşuyor. Yoksa başka bir problemimiz yok. Grup çalışılmaları yapılamıyor. Örneğin Karayollarına proje çalışması sunmuşuz.
Covid olmasa ben şuana kadar kentsel dönüşümü çözmek istemez miyim? Her gün söylüyorum. Onlarda bunaldı artık. Bu kaosun içerisinde çalışmaları başlatmaya çalışıyoruz. Böyle sıkıntılar varken vatandaşımızın bazı şeyleri iyi düşünmesi lazım. Ben Soğuksu Mahallesinde kentsel dönüşüm bekleyen basiret sahibi dostlarıma sesleniyorum; kentsel dönüşümü en kısa sürede başlatmaya çalışıyoruz. Bu dönem içerisinde kentsel dönüşüm kesinlikle gerçekleşecek.
Aynı şekilde Karayollarıyla ilgili de çalışmalarımız askıda kaldı. Yılbaşına kadar bu proje de tasdiklenecekti, o da bir buçuk ay ertelendi. Her şey hazır, ancak covid sebebiyle işler yürümüyor. Biz izin alabilirsek KARDEMİR kavşağından önce çalışmalara başlarız. KARDEMİR kavşağının ihalesi yapıldı ama hala bir şeyler soruyorlar, halen sınırları belirlenemedi.
Katı Atık bertarafı hakkında neler söyleyeceksiniz?
Katı Atık Bertaraf Tesisinin yapılacağı yer şehir merkezine çok yakın ve hiç kimseye zararı olmayacak bir yer. İçerisinde ufak tefek kamulaştırılacak yerler varsa. Belediye olarak ot bedellerini, iz bedellerini ödedik. Yer hazırlandı ve birliğe tahsis edildi.
Bu işin yapımı aşağı yukarı 50 milyon lira civarındadır. Sonradan bir ihale daha yaptık. Hiçbir belediyeden ve birliğin cebinden 5 kuruş çıkmadan enerji üretiminden de pay alarak ihale yapıldı. O arkadaşlar da işlemine başladı. Önümüzdeki sene Haziran’a kadar yetiştirme mecburiyetleri var. Tahmin ediyorum biz Şubat veya Mart’tan itibaren çöpümüzü yeni çöp sahasına dökeriz.
Devlet demiryolları sahası hakkında son durum nedir?
Devlet Demiryolları projesi de tamamen durmuş vaziyette. Biliyorsunuz buraya Millet Bahçesi yapmakla ilgili bir proje var. Şayet bu proje gerçekleşecekse biz haklarımızdan feragat ediyoruz. Vali Bey ve milletvekilleri buranın üstünde durup Millet Bahçesi olarak Karabük’e kazandırırlarsa buraya paha biçilmez. O program ne kadar yürüyecek ben bilemiyorum ama diğer program devam ediyor.
Devlet Demiryolları buradan bir şekilde çıkacaktır. Devlet Demiryolları arazisini arsa olarak değerlendirdikten sonra Demiryollarının isteklerine cevap verebiliriz. Yoksa Karabük Belediyesinin bütçesi buna yetmez.
Kent meydanının yanındaki alanı KARDEMİR Valiliğe devrederse ve oraya valilik binası yapılırsa mükemmel olur. Bizim de oranın hemen yanındaki Adliye binası yıkılırsa caminin külliyesi oraya yaparız gibi bir düşüncemiz vardı. Orada Adliye olsa da olur olmasa da olur. Güzel bir mimariyle Valilik binası ve Adliye binası orada mükemmel olabilir. Meydanların yanına bu tür işlevleri olan kurumlarla canlanması en doğrusudur.
KARDEMİR’e de haksızlık oluyor. Gerçi KARDEMİR’in de haksızlık yaptığı yerler oluyor. Zamanında KARDEMİR bir arıtma tesisi yapacaktı. Bildiğim kadarıyla 100 dönümlük yeri hazine sattı. Madem böyle bir ihtiyacı var, şehir merkezindeki bu yer böyle bir şeyle takas edilebilirdi ve iki tarafında işi görülürdü. Alternatif işlerle hiç kimse gelmiyor. Tabi önce İmam Hatip Lisesinin orada KARDEMİR’in arsası var, oradan bir başlasınlar.
Yağmur suyu drenajı projesi hakkında neler söyleyeceksiniz?
Yağmur Suyu Drenaj Programının ana arter olarak söylüyorum; şuanda 24 bin 300 metresi yapılmış. Kılcal arter ve değişecek kanalizasyonlarla beraber tahmin ediyorum 65-70 kilometre daha hat çalışması yapılacak. Şuanda yağmur sularıyla ilgili problem olan her noktada çalışma yapılmış oluyor.
Kentin merkezindeki eski belediye binasının arazisinde son durum nedir?
Eski belediye binasının olduğu alana Ticaret Odası güzel bir proje çizmiş. Orayı Ticaret Odası ihaleyle aldı ve hayata geçirmesi kaldı. Oranın alt katındaki dükkânların hepsi bizim. O dükkânları satacağım. Çünkü yapacağım ve alt ve üst geçitlerin finansmanı olarak kullanmayı düşünüyorum. Ticaret Odasının binası bittikten sonra o kapalı caddeyi de yenileyeceğiz.
Kuraklık ve Su yeterliliği mevzusu var bu konuda Karabük olarak durumumuz nedir?
Karasu saniyede 1000 litre su veriyordu. Geçen sene suda azalma oldu 650 litreye düştü. Oraya, 8-10 kilometre uzağa bir baraj yapılıyor ve o sebepten olabileceği konuşuluyor. Geçen sene su 650 litreye düşünce biz ne yapabiliriz diye düşündük. Devlet Su İşleriyle görüşmemiz neticesinde biz oraya kuyu kazmaya karar verdik. Burayı besleyecek şekilde 200 litreden toplamda 600 litre olacak şekilde 3 adet kuyu kazdık. Oranın elektrik tesisatı çekilmedi. Biz oraya jeneratör uyguladık ve 1 tane pompayı çalıştırabiliyoruz. Böylece Karabük ve Safranbolu’nun su ihtiyacını karşılayacak şekilde su temin edebiliyoruz.
Bizim arıtma tesisimizin çalışması için 1000 litrelik suyun gelmesi lazım. Bunun 600-700 litresini arıtmamız lazım. Oradan 150-200 litresini de Araç Çayına veriyoruz. Biz arıtacak kadar şuanda su sağlayamıyoruz.
Bazı vatandaşlarımızın sudan şikâyetleri var ama biz şuanda ihtiyaç olan suyu sağlıyoruz. Arıttığım zaman suyun yetmesi mümkün değil. O zaman Safranbolu’ya su vermememiz lazım. Ama bir şehre su vermeden bütün kaynakları kendin kullanman doğru değil.
Diyelim ki çok daha büyük krizlere girildi, o zaman ben Hamzalar’daki pompaları da faal olarak tutuyorum. O zaman şehrin bir tarafını Karasu’dan, diğer tarafını da Hamzalar’dan besleyeceğiz. Biz susuz kalmayacağız ama şuanda arıtılmış su veremiyoruz. Onun için dostlarımız şuanda hiç şikâyet etmesinler, biz şuanda ancak su arzının devamını sağlıyoruz.
Karabük’ün gündemini epeyce meşgul eden bir Kartaltepe dönüşüm meselesi var, işin doğrusunu bize açıklarmısınız?
Kartaltepe kentsel dönüşüm bölgesi değil, artık bizim bölgemiz. Oranın şuanda ihale aşamasındayız ve yakında da ihalesine çıkarız. Oraya lüks binalar yapmayı düşünüyoruz.
Meydanından, Dolmuş duraklarına, Kütüphanesinden, Sosyal Yaşam Merkezlerine bir sürü projeye imza attık. Hangi birini sayacağız ki.
Kendi yakınlarınıza hiç ihale mi verdiniz mi?
Bir tane yakınım ihale dosyası dahi alamaz. Benim kardeşim Karabük Belediyesine bir defa hayırlı olsun diye geldi. Hakikaten benim canımı sıkıyorlar. Benim bir tane Karabük sevdam var, onu da bunların engellemeye gücü yetmez.
Ben bugüne kadar Karabük’ün hayrının dışında hiç bir şey yapmadım. Bazı şeyleri mal etmeye kalkarlarsa da hiç üstüme dahi almam. El atıp da şaibesi olmayan bir şeyi söylesinler. Bulsunlar benim müdürlerimden, işçilerimden.Karabük Belediye Meclisine herhangi bir şey getiriyorsam, ki bunlar benim değil müdürlüklerimin getirdikleri talepler, onlara karşı çıkıyorlar.
Mevcut eğitim ve araştırma hastanesinin Kente yetmediği konuşuluyor siz ne dersiniz?
Yine hastanenin orada başka bir problem var ve bizden başkası çözemez. KARDEMİR yer verecek veriyorum, vermiyorum oynuyorlar orada. İmam Hatip Lisesi yapılmış bu memlekette. Madem protokolde ‘size yukarıyı devrediyoruz, bu alanı da bize verin’ deselerdi. Hem İmam Hatip yaptırıyorlar, hem bu İmam Hatip yerine bir tane daha İmam Hatip yapılacakmış. Neden tekrar İmam Hatip yapılıyor? Hastanenin ek ünitelerinin yapılabilmesi için İmam Hatip Lisesinin yerinin alınması lazım, sonra da hastaneye ek üniteler yapılabilecek. Bakın yetmiyor hastane şimdi. O hastane oraya yapıldığına göre orayı en iyi hale getirmeye çalışırsın.