Türkiye’nin sanayileşme sürecinde, büyük önder ATATÜRK’ün direktifleri ile 3 Nisan 1937 tarihinde dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından temelleri atılarak kurulan ve 58 yıl boyunca bir kamu kuruluşu olarak faaliyet gösteren Karabük Demir Çelik Fabrikaları, 1995 yılında özelleştirilerek Kardemir adını almıştır. Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası ve uzun mamulde cevhere dayalı üretim yapan tek kuruluşudur.
Cumhuriyet Kenti Karabük Demirçelik Fabrikasının Kurulması ile birlikte sosyal ve kültürel alanda da hızlı bir değişim sürecine girmiştir.
Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın kuruluşunu takip eden yıllarda bölgede fabrika yaşamına uygun ve çalışanlarını memnun edecek yaşam alanları oluşturulmuştur. Bu yaşam alanlarını adeta besleyecek olan sosyal donatı uygulamalarının yapımı modern kent dokusunun gerekliliği olarak kendisini var eder.
Yenişehir bölgesinde sosyal alanlar için ayrılan parseller dönemin kendini modern toplum yaratmaya ve bu toplumun ihtiyaçlarını gidermeye adamış yönetim anlayışını açığa çıkartmaktadır. Yenişehir sakinlerinin beklentilerini karşılamak için inşa edilen Yenişehir Sineması söz konusu modern şehircilik anlayışının bir uzantısı olarak gerek mekansal ölçekte gerekse sosyal ölçekte yerleşkenin odak noktasını oluşturmuş ve sosyal yaşantının şekillenmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. Yenişehir Bölgesinde sinema ile birlikte, Havuzlu Bahçe, Mühendisler Lokali, İşçi Lokali, Memurlar Kulübü gibi birçok sosyal alanlar oluşturulmuştur.
29 Mayıs 1954 yılında Ünlü Tiyatro Sanatçısı Muhsin Ertuğrul’un önerisiyle yapımına başlanan Yenişehir Sineması, 6 Ağustos 1958’de hizmete açıldı. Bin 350 metrekare kapalı, bin 500 metrekare de açık alana sahip 750 kişi kapasiteli, özel akustik ve sahne düzenine sahiptir.
Her ne kadar Yenişehir Sineması olarak adlandırılsa da kullanımı itibariyle tiyatro ve opera dahil olmak üzere bir çok sahne sanatlarına ev sahipliği yapan Karabük Yenişehir Sineması çok yönlü yapısal bir kimliğe ve kullanıma sahiptir. Yapının orkestra çukuru Yenişehir Sineması’nın sosyal bir kompleks olarak tasarlanmış olduğunun da göstergesidir. Uzun yıllar boyunca birçok insanı ağırlayan sinema 2008’e kadar önemli film ve tiyatro oyunlarına sahne oldu.
Karabük Halkı bu güzel anıların biriktirildiği Anadolu’nun ilk modern sinemalarından olan ve yakın tarihe tanıklık eden Yenişehir Sinemasının eski günlerine döndürülmesini istemektedir. Artık Kardemir bu haklı talebi daha fazla duymazdan gelmemelidir. Karabük ve Kardemir birbirinden hiçbir dönemde ayrılmayan ve ayrılmayacak bir bütündür. Kardemir Karabük halkının bu haklı talebine ne kadar daha kulak tıkayacak ve görmezden gelecektir? Bizler Karabük Kent Konseyi olarak daha önceki yönetimler ile defalarca görüşmeler yaptık, sözler aldık, bunları kamuoyu ile de paylaştık.
Ancak herhangi bir çalışma yapılmadığını gördük. Karabük’ün sosyal ve kültürel mirası olan Yenişehir sinemasını yeni nesillere aktarmak aynı zamanda kentte sosyal etkinliklerin arttırılmasını sağlamak için, Yenişehir sineması dahil bölgedeki diğer sosyal donatıların da(Havuzlu Bahçe, Mühendisler Kulübü, Memurlar Lokali) Kültür ve Turizm Bakanlığı ile projelendirmelerini yaparak yeniden eski günlerine kavuşturulmasını sağlamak, başta Kardemir olmak üzere kalbi Karabük için atan tüm yetkililer tarafından önem arz etmek zorundadır.
YENİŞEHİR İLE ALAKALI GÖRÜŞLER
AK Parti İl Başkanı İsmail ALTINÖZ
Karabük’te yaşayan tüm toplum kesimlerinin bir anısı vardır Yenişehir’de kimimiz çocuklarımızın düğününü, kimimiz nişanını kimimiz sünnetini yaptık. Kimimiz de dostlarımızla yemek yemişizdir.
Yenişehir Karabük’ün tarihinde Kültür, Sanat Spor ve Sinema demektir. Cumhuriyet Kenti olan Karabük’te sosyal yaşam Yenişehir’de şekillenmiştir. Yıllar içerisinde İşçi Lokali, Mühendisler Kulübü Ve Memurlar Kulübü kendi dünyaları içerisinde ortak duyguların oluşturduğu bir kültür dünyasıdır.
Karabük kamuoyunun bu konudaki tepkilerini anlıyor ve hak veriyorum. Umarım yeni yönetim bu anlamda duyarsız kalmayacaktır.
Oraların tekrar köhne ve atıl durumdan kurtulup tekrar en güzel anıların merkezi olması en büyük temennimizdir. Kardemir AŞ’nin bu noktada gerekeni yapacağına inanıyoruz ve Karabük halkı adına takip edeceğiz.
CHP İl Başkanı Abdullah ÇAKIR:
Karabük Demir-Çelik Fabrikalarının kurulması ile beraber, Karabük’te sosyal yaşam alanları da oluşmaya başlamıştı. İşçi Lokali, Memurlar Kulübü, Mühendisler Kulübü, Havuzlu Bahçe, Tenis Kortu, Yazlık Ve Kışlık Sinema gibi tesisler yapıldı.
Demir Çelik Fabrikalarının özelleşmesi ile beraber bu tesislerin mülkiyeti KARDEMİR’e kaldı. Maalesef bu tarihten sonra göreve gelen yönetim kurulları buralara gereken önemi vermedi. Zaman içerisinde bir tek İşçi Lokali Büyük Kulüp’e dönüştü. İşletmecisine teşekkür ederiz.
Şimdilerde bu alanları gördüğümde bir Karabük’lü olarak gerçekten bizleri derinden üzüyor. Tesislerin tamamı hurdalık alanı gibi oldu.
Geçmişinde kentle bütünleşen Karabük Demir Çelik Fabrikalarının yaptığı gibi, Kardemir Yönetim Kurullarının da artık bu alanlara sahip çıkarak sosyal yaşam merkezlerine dönüştürüp, Karabük halkının hizmetine sunmalarını bekliyoruz.
Saadet Partisi İl Başkanı Muhsin ÇEBİ
Şehrimizin müstesna bölgesi Yenişehir semtimizin içinde harabe halinde bulunan Mühendisler Lokali ile Havuzlu Bahçe ve diğer tesislerin mevcut durumu bizleri gerçekten üzmektedir. Bu konuda KARDEMİR yönetiminin hassasiyet göstererek bölgenin dokusuna uygun olarak şehrimizin istifade edebileceği Sosyal alanlar olarak hizmete sunulması en büyük beklentimiz olacaktır. Bu virane ve mezbelelik, kepazelik hali istisna güzellikteki Yenişehir semtimize ve şehrimize yakışmamaktadır. Yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz.
Deva Partisi İl Başkanı Yusuf AYDIN
Karabük yıllar önce öylesine bir şehirdi ki; filmlerin galası burada yapılırdı.
Yeni adı ‘Yenişehir Kültür Merkezi’ olan, mazisi muhteşem anılarla dolu bir yerimiz vardı; eski adıyla ‘Yenişehir Sineması’. Bugün buranın aslına uygun şekilde restore edilerek hizmete açılması Karabük halkı için önemlidir. Ayrıca yazlık ve kışlık sinemaların, havuzlu bahçemizin ve birçok sosyal donatının da restore edilerek Karabük halkının hizmetine sunulması sayesinde, şehrimizin tarihine de sahip çıkılacaktır.
Gelecek Partisi İl Başkanı Onur GÜNDÜZ
Karabük eski günleri dahi arar oldu, sosyal binalarımız kapatıldı, virane haline geldi, çocukluğumuzda bulunan Mühendisler Kulübü, Memurlar Kulübü, Havuzlu Bahçe ve Türkiye’nin en güzellerinden olan sinemamız, yetmez idi açık hava sinemamız gibi yerlerde sadece yetişkinler değil çocuklar olarak bizde eğlenir idik, neydi bu binaların, bizim çocuklarımızın günahı ki buralar kapatıldı ve asosyal bir toplum haline geldik. Temennimiz bu sosyal tesislerin tekrar eski işlevine kazandırılmasıdır.
Büyük Kulüp (İşçi Lokali) İşletmecisi Gürbüz TÜCEL
Karabük te Yenişehir’de bulunan Tesisler büyük şans olmasına rağmen değerlendirilememektedir. Tesislerle ilgili önce ki dönemlerdeki yetkililer çeşitli öneriler sunmalarına rağmen bir türlü hayata geçirilememiştir… Karabük ekonomisinin gelişmesi, Üniversite gençliğimizin Karabük te vakitlerini geçirmesi şu anda atıl vaziyette bulunan tesislerin açılmasıyla mümkündür. Şu anda Yeme içme ve eğlence denildiğinde Safranbolu akla gelmektedir. Bunun en büyük sıkıntısını BÜYÜK KULÜP olarak bizler çekmekteyiz Çünkü İş koluyla ilgili işletmeler ne kadar fazla olursa iş hacimleride o oranda artmaktadır. Bizler Yenişehir’de faaliyet gösteren 3-5 Esnaf olarak Pandemi döneminde bizlere Sahip çıkan Şu andaki mevcut Yönetim kademelerinde görev yapan Yeklilerimizin Yenişehir Bölgesiyle ilgili Karabük menfaatlerini gözeterek Yüz akımız KARDEMİR’imize yakışır Tesisler kazandıracaklarına GÜVENİMİZ SONSUZDUR.
Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen
TDÇİ özelleşmesi ile birlikte dönemin hükümeti tüm sosyal tesislerini KARDEMİR’in kuruluşu ile birlikte şirkete devretmişti.
Aradan geçen 27 yıl içerisinde ne acıdır ki sadece büyük kulübe dönüşen işçi lokalini kurtarabildik.
Niçin bu hale geldi koca kent!… Koca kentin sineması, sanatı, sporu, kültürü yok oldu yıllar içerisinde…
Niçin tek çivi çakılmadı geçen zaman içinde. Kimin çıkarı var öz değerlerimizin yok olmasında… Bu kentte yaşayan insanların anılarını çalmaktan kimin çıkarı olabilir acaba…
Bakın Yenişehir yöresi Cumhuriyetimizin değerleri ile beraber oluşmuştur. Soyo-Ekonomik olarak, her gelir grubuna hitap eden, Türkiye’nin en müstesna yerlerinden birisi idi.
Esnaf odaları birliği olarak biz, üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda her yerde dillendirmeye çalıştık. Hem Karabük’ün değerleri yok oluyor hem de “esnaflarımızın kaybı oluyor.
Özellikle hizmet sektörü kentin dışına kayıyor, Karabük ölü şehir haline geliyor”
Keşke çocukluğumuza geri dönebilsek de, Mühendisler kulübünün, Havuzlu bahçenin, Memurlar kulübünün dili olsa da bir konuşsa…
Kim bilir neler söylerdi bizlere.