Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) hizmet verdiği TR81 Batı Karadeniz Bölgesi’nde (Zonguldak, Karabük, Bartın) bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda kalkınma hedeflerini yakalamak üzere 2021-2023 yıllarını kapsayan iki adet sonuç odaklı program belirlemiş olup ağırlıklı olarak bu odaklarda çalışmalarını sürdürmektedir. Sonuç Odaklı Programlardan ilki; TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde doğa ve kültür turizminin geliştirilme ve cazibesinin artırılmasıyla bölgesel kalkınmaya katkı sağlanmasını amaçlayan Doğa ve Kültür Turizminin Güçlendirilmesi ve Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’dır. Bu sonuç odaklı program ile Karabük’ü de kapsayan bölge illerinde doğa ve kültür turizmine yönelik altyapıların geliştirilmesi, doğa ve kültür rotalarının güçlendirilmesi, turistik destinasyonlarda insan kaynağının geliştirilmesi ve paydaşlar arasında etkileşimin artırılması ve markalaşma bilincinin oluşturularak turizm unsurları ile yatırım ortamının tanıtılması hedeflenmiştir. Diğer sonuç odaklı program ise; Filyos Havzası ve hinterlandının ekonomik ve sosyal açıdan cazibe merkezi haline getirilmesi ve bölge illerinin yatırıma hazırlanmasını amaçlayan Filyos Havzası ve Hinterlandındaki Yatırım Ekosisteminin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’dır. Bu sonuç odaklı program ile bölge illerimizde olduğu gibi Karabük sanayisinde de mevcut üretim altyapısının iyileştirilmesi, hâkim sektörlerin çevresindeki tedarikçi ekosisteminin geliştirilmesi, etkin işbirliği ve koordinasyon sağlanarak Filyos Vadisi Projesi kapsamında meydana gelecek sektörel dönüşüm ve yatırım planlamalarının gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.
Ajans, hâlihazırda uygulama süreci devam eden 2020 Yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı ile Karabük’te beş projeye yaklaşık 8 milyon TL’lik hibe ile 11,5 milyon TL yatırım sağlayacak, sanayi ve çevre altyapısına destek olacaktır. Karabük Üniversitesinin başvuru sahibi olduğu Teknoloji Geliştirme Bölgesi güdümlü projesi için ise 3 milyon TL hibe sağlanmış olup uygulama süreci devam etmektedir. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında da 2020 yılında sözleşmesi imzalanan ve uygulaması devam eden Eflani Belediyesinin başvuru sahibi olduğu proje ile 4 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. 2021 yılında Karabük ili için Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında 10 adet ön proje başvurusu alınmış olup değerlendirme süreçleri devam etmektedir.
Ajans bölge kaynak ve potansiyellerini tespit etmek amacıyla bölge paydaşlarıyla sürekli olarak işbirliği ve koordinasyon çalışmaları yapmakta, bu kapsamda sektörel veya tematik alanlarda araştırma, analiz ve fizibilite gibi çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar arasında doğrudan yatırımcılara yönelik olarak yatırımcıları yeni ve katma değerli yatırımlara yönlendiren ön fizibilite ve araştırmalar önemli bir yer tutmaktadır. Bunlara ek olarak belirlenen bir sektör veya temada mevcut sektörlerin kümelenmesi, geliştirilmesi veya iyi uygulama örneklerinin bölgeye entegre edilmesine yönelik olarak konsept proje hazırlanması ve kapasite geliştirme çalışmaları da yürütülmektedir. Keltepe Dağ Planlaması raporu bölgede alternatif turizmin geliştirilmesi ve turizmin çeşitlendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. TR81 Batı Karadeniz Endüstri Mirası Ögelerinin Araştırılması raporu da Türkiye’nin ilk ağır sanayi hamlesinde öncü olan bölgede endüstri mirası kavramına farkındalık yaratmak ve bunun turizme entegrasyonuna katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Ajansın bölgede doğayla uyumlu sportif faaliyetleri ve turizm alternatiflerini geliştirmek amacıyla önemli çalışmaları olmuştur. Bisiklet sporunun ve turizminin geliştirilmesi amacıyla Kastamonu, Karabük ve Bartın illeri arasında 1.800 km’ye varan alternatif bisiklet güzergâhları oluşturulması çalışması tamamlanmış olup rapor yıl içinde kamuoyunun erişimine açılacaktır. Doğada alternatif konaklama tesislerinin geliştirilmesi amacıyla 2020 yılında kamp karavan ve çadır kamp için yapılan tespitler sonrasında bu yıl Baklabostan Tabiat Parkı Doğa Evleri Ön Fizibilite Raporu ile Yenice Eğriova bölgesinde Kamp Karavan Tesisi Ön Fizibilite Raporu hazırlıkları başlatılmıştır ve iki rapor da Haziran sonuna kadar tamamlanmış olacaktır. Böylece Karabük’te bu alanlarda yapılacak yatırım ve girişimlerin de önü açılmaktadır. Bölgede oryantiring sporunun geliştirilmesi amacıyla Ajans tarafından Oryantiring Federasyonuna hazırlatılan haritalar kullanılarak Keltepe’de ulusal oryantiring yarışları organize edilerek yarış takvimine alınmış ancak pandemi kısıtlamaları sebebiyle yarışlar ertelenmek durumunda kalmıştır. Karabük turizminde destinasyon yönetimi anlayışının hakim kılınması amacıyla turizmde temel paydaşlarla Valilik koordinasyonunda bir turizm tanıtım çalışma grubu kurulmuş olup bu grubun yönlendirmesiyle Ajans tarafından www.visitkarabuk.com internet sitesi ile bağlantılı sosyal medya hesaplarının oluşturulmasına yönelik hazırlıklara başlamıştır. İnternet sitesi Temmuz sonuna kadar faaliyete girecektir.
Karabük’ün hâkim sektörlerinden olan demir-çelik sektöründe kümelenmeyi başlatabilmek amacıyla Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri İhtisas OSB altyapı uygulama projelerinin hazırlanması işi de Ajans öncülüğünde Karabük İl Özel İdaresiyle işbirliği halinde sürdürülmektedir. Günümüz dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alan bilişim teknolojilerinde gençlerin istihdam edilmesi ve kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla siber güvenlik alanında Karabük Üniversitesi ile işbirliği halinde eğitim ve etkinlikler gerçekleştirilerek gençlere tematik uzmanlaşmanın yolu açılmaktadır.
Verilen mali destekler dışında da Ajans mevcut potansiyeli güçlendirici, insan kaynağını etkili kullanmayı amaçlayan ve yatırım ekosistemini güçlendiren bölgesel kalkınmada işbirliği kültürünü önemseyen çalışmaları yapmaya devam etmektedir ve bu çalışmalarını sürdürülebilir kılarak bölgesel kalkınmaya katkı sunmayı amaçlamaktadır. Karabük Yatırım Destek Ofisinin katkıları ile son altı yılda, Karabük ili genelinde 78 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiştir.
2020 yılında ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan www.yatirimadestek.gov.tr adresinde yer alan soru cevap kısmında Karabük ilinde yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımıza Karabük Yatırım Destek Ofisimiz tarafından anında bilgilendirme yapılmaktadır.