Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filyos Limanı Açılışı ve Doğal Gaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni’ne katıldı.
Konuşmasında tarihî bir ana şahitlik etmek üzere, Filyos’ta olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Heyecanlıyım, zira bu eser 10 yıllık değil, 20 yıllık değil, bu eserin mazisi 150 yıl, Sultan Abdülhamid’e dayanıyor ama o günden bugüne ihmallerle geldi, dayandı” ifadelerini kullandı.
Limanı ve gaz işleme tesislerinin inşa edileceği alanı gezdiklerini ve sunumları dinlediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük tonajlı gemilerin yükleme ve boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı kurma projesi olan Filyos Limanı’nın nihayet hayata geçtiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Mendireği ile limanıyla ve burası aynı anda 13 gemiyi, tanker hariç, alabilecek durumda ve 13 gemi buraya yanaşabilecek durumda. Bu liman aynı zamanda 2023 hedeflerimiz arasında yer alan ülkemizi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına çıkarma projemizin de önemli altyapılarından biridir.”
ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK ÜÇ LİMANINDAN BİRİ OLAN FİLYOS, YILDA 25 MİLYON TONLUK KAPASİTESİYLE İHRACATIMIZA ÇOK ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAKTIR.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin en büyük üç limanından biri olan Filyos, yılda 25 milyon tonluk kapasitesiyle ihracatımıza çok önemli katkı sağlayacaktır. Dört diyorum ya yatırım, istihdam, üretim, ihracat. İşte şimdi bütün bunların hepsinin temerküz edeceği yer burası. Ülkemizin artan ihracatı bakımından kritik öneme sahip şu Filyos Limanı, Türkiye yanında tüm Doğu Avrupa’nın konteyner, dökme yük ve kuru yük ticaretini yürütebilecek potansiyele sahiptir, hamdolsun Allah’a bunu da yakaladık” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filyos Limanı’nın altyapı inşaatı kamu kaynaklarıyla tamamlanırken üstyapı, ekipman ve işletme süreçlerinin yap-işlet-devret modeliyle hayata geçeceğini söyledi.
Bugün limanın inşası tamamlanan mendirek, geri saha ve rıhtım bölümlerini hizmete açtıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadeniz’in çıkış kapısı olacak Filyos Limanı hem Marmara limanlarının ve boğazların yükünü hafifletecek hem de Orta Asya ve Karadeniz kaynaklı dış ticaretin demir yolu ağımız üzerinden güneye ve Orta Doğu’ya ulaşmasını sağlayacaktır.” ifadesini kullandı.
“FİLYOS ENDÜSTRİ BÖLGESİ, ÜRETİM ÜSSÜ OLARAK ÇALIŞACAK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filyos Limanı’nın aslında Filyos Vadisi Projesi’nin bir parçası olduğunu belirterek, “Endüstri bölgesi, limanı, demir yolu ve diğer ulaşım imkanlarıyla Filyos Vadisi, ulusal ve uluslararası yatırımcılara entegre sanayi konsepti sunuyor. Bu vadide yatırımcılarımıza birçok imkân vadediyoruz” diye konuştu.
Millî Teknoloji Hamlesi vizyonu ışığında yüksek katma değerli üretimin artırılması ve verimliliğin yükseltilmesi için sanayi ve teknoloji yatırımlarına devam ettiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Filyos Vadisi’nin göbeğinde yer alan yaklaşık 600 hektarlık alana sahip Türkiye’nin ilk mega endüstri bölgesi olan Filyos Endüstri Bölgesi’ni işte bu vizyonla ilan ettik. Bölge, 350 kilometre çapındaki bir alanda 30 milyon nüfus ve 80 milyar dolarlık ekonomiye erişim imkânı sağlıyor. Ayrıca havalimanı, demir yolu ve kara yolu bağlantılarına sahip stratejik konumu ile muazzam bir lojistik fırsatı içerisinde barındırıyor. Filyos Endüstri Bölgesi, büyük yatırımcıları bölgeye çekerek iç piyasa talebinin karşılanması ve dış ticaret açığının azaltılması noktasında üretim üssü olarak çalışacak. Filyos Vadisi, entegre yapısıyla önümüzdeki dönemde bölgenin ve Türkiye’nin üretimine, ihracatına ve istihdamına çok önemli bir katkı sunacak.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bölgenin stratejik özelliğini artıran bir diğer hususun da Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda tespit edilen doğal gazın kara bağlantı ve işleme tesisine ev sahipliği yapmasının olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Karadeniz’de çalışmalara başlayan Fatih sondaj gemimiz… Geçtiğimiz yıl toplamda 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfettik. Bu sonuç dünyada 2020 yılında denizlerde yapılan en büyük keşif olarak kayıtlara geçmiştir. Biz, yıllar yılı kiralama usulü bu işleri yapıyorduk ama şimdi artık kiralama usulü geride kaldı. Şimdi kendi gemilerimizle hem sismik araştırmaları hem de sondaj araştırma çalışmalarımızı yapıyoruz ve artık bütün bunları yaparken ‘Acaba kim ne der?’ yok, ‘Biz ne deriz?’ var. Karar bizim.”