İşyeri hekimliği son yıllarda hiç olmadığından daha önemli hale geldi, peki İşyeri hekimliği nedir, görev ve sorumlulukları, işyeri hekimi nasıl olunur?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte işyeri hekimliği bir zorunluluk olarak iş hayatına girmiştir. Önemli bir sorumluluk olan işyeri hekimliği yasal düzenlemelerde yalnızca tıp fakültesi mezunlarının yapabileceği bir iş olarak değerlendirilmeyerek tıp fakültesinden mezun olduktan sonra ilave eğitim almış ve yapılan sınavda başarılı olmuş kişilerin gerçekleştirebileceği bir görev olarak düzenlenmiştir.
6331 sayılı Kanun gereğince farklı tehlike sınıfında olan işletmelere işyeri hekimi bulundurma ya da işyeri hekimi bulunan bir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nden (OSGB) bu konuda destek alma zorunluluğu getirilmesi ve bu yükümlülüğün gereğinin yerine getirilmemesi halinde para cezası öngörülmüş olması, işyeri hekimliği nedir sorusunu gündeme taşımıştır. İşyeri hekimi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çalışanların mesleki hastalıklara karşı korunması için gerekli tedbirlerin alınması ve bu bağlamda risk unsurlarının azaltılması konusunda sorumluluğu bulunan kişidir.
Bu bağlamda işyeri hekimliği nedir sorusunun işyeri hekiminin sorumlulukları çerçevesinde yanıtlanabileceğini ve bunun da çalışanlar üzerinde yapılacak sağlık gözetimi faaliyeti ile rehberlik ve danışmanlık görevinin yanı sıra çalışanlara verilecek sağlık eğitimlerini kapsadığını söylemek mümkündür. İşyeri hekimliği nedir sorusunun bir diğer boyutu da kimlerin işyeri hekimi olarak görev yapabileceği ile ilgilidir. İşyeri hekimi olabilmek için tıp fakültesinden mezun olduktan sonra işyeri hekimliği kursuna katılarak başarılı olma şartı aranmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak 5 yıldan az olmamak üzere hizmet vermiş olan hekimler ile iş müfettişleri de işyeri hekimi olarak görev yapabilmektedir. Halk sağlığı uzmanları da gerekli eğitimi alarak sertifika almaya hak kazandıktan sonra işyeri hekimi olabilmektedir. İşyeri hekiminin temel görevlerinden biri işyerinde mesleki risklerin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına öncülük etmek ve çalışanları risk unsurlarına karşı koruyacak çalışmaları yürütmektir.
İşyeri hekimi olarak çalışabilecek niteliklere sahipse ve bunun için işyerinin tehlike sınıfı uygunsa gerekli belgelerinin de bulunması şartıyla işverenin kendisi tarafından da yerine getirilmesi mümkün olan bu sorumluluk, sertifikalı işyeri hekimleri tarafından yerine getirilmektedir. Ancak her işyerinde bu nitelikleri haiz bir çalışanın bulunması mümkün olamayacağından işyerlerine OSGB’lerden hizmet alabilme olanağı getirilmiştir.
İşyeri hekiminin bir başka temel sorumluluğu sağlık gözetimidir. Bu amaçla 6331 sayılı Kanunla, işçilerden; işe ilk girdiklerinde, iş değiştirdiklerinde, sağlık sebepleri, iş kazası ya da meslek hastalığına maruz kalma gibi nedenlerle işten uzak kalarak yeniden işe döndüklerinde talep etmeleri durumunda, çalışma süresince, işyerinin tehlike sınıfına ve çalışan ile işin niteliğine bağlı olarak Bakanlığın belirlemiş olduğu aralıklarla sağlık raporu alınması zorunluluğu getirilmiştir.
Günlük hayatta sağlık sorunlarını aşmak için nasıl doktor ihtiyacımız varsa, çalışanların sağlığını korumak için işyeri hekimine ihtiyaç vardır.