Karabük Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Refik POLAT
Teknoloji çağını yaşadığımız bu günlerde ülkemizin uluslararası piyasalarda rekabet gücünün artması için teknoloji üretmesi ve bu teknolojiyi gerek ihraç edebilmesi gerekse kendi menfaatleri doğrultusunda kullanabilmesi gerekmektedir.
Bu teknolojik ilerlemenin başarılı olmasının formülü, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve girişimcilik faaliyetlerinin bu iş birliğine destek olmasında saklıdır. Başarıya ulaşmak için bu üç grubu aynı çatı altında toplayan ve yeni bilgilerle üretimi destekleyen merkezler ise teknokentlerdir.
02 Ağustos 2018 tarihinde kurulan Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 16 Ağustos 2018 tarihinde Türkiye Ticaret Sicil gazetesinde ilan edilerek faaliyetlerine başlamıştır. Kurulan şirket 16 ortaktan oluşmaktadır.
Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi 15.023 m² toplam alan, 1507 m² kapalı alanı olan ve 1000 m² si Ar-Ge ofisi olarak hizmete başlamıştır.
Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Karabük’ün AR-GE ve inovasyona dayalı teknolojik altyapısını güçlendirmeye yönelik teknolojileri geliştiren ve üreten firmalara, araştırmacılara ve akademisyenlere çağdaş alt ve üst yapı olanakları sunmala birlikte doğal, kültürel ve tarihi değerlere duyarlılık konusunda da gerçekleştirilecek projelere önderlik etmiş olacaktır.
Önceliğimiz üniversitenin bilgi birikimi ve araştırma alt yapısından, Teknokent girişimcilerinin faydalanmasını sağlamakla birlikte sanayi ile akademik bakış açısına sahip uluslararası ölçekte, rekabetçi üstünlüğe sahip projeler üretmektir.
Karabük Teknokent ile hedeflerimiz;
– Ar-Ge ve yenilik çalışmaları yapacak girişimcilere ve firmalara uygun mekân/ortam sağlanması,
– Firmaların, üniversitelerin nitelikli, konularında uzman kadrolarından araştırma altyapısından uygun koşullarla yararlanma şansı bulması,
– Firmalara teknoloji transferi dışında geliştirdikleri yenilikçi ürünlerin üzerinde mülkiyet hakkı oluşturulması,
– Piyasaya açılmak için gerekli finansman sağlanması veya yatırımcı bulunması,
– Pazarlama ve yönetim konularında danışmanlık sağlanması,
– Teknoloji firmaları ile aynı mekanı paylaşmanın sağlayacağı bilgi transferi imkanı,
– Öğretim elemanları ile lisansüstü öğrencilerin bilimsel çalışmalarından ve deneyimlerinden faydalanabilme imkanı olmasıdır.