Karabük Üniversitesi
Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü
Prof. Dr. Oğuz FINDIK
Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştime Bölgesi ( Karabük Teknokent ), bünyesindeki Ar-Ge şirketlerine sunduğu sinerji ortamıyla; şirketlerin beraber çalışabilmelerine olanak tanıyarak, firmaların aynı ortamda kümelenmeleri, fırsat ve imkânları paylaşabilmeleri, gerektiğinde birlikte rekabet edebilmeleri ve aynı zamanda ilgili oldukları alandaki teknolojinin gelişimini takip edebilmeleri gibi olanaklarla destek olmaktadır.
Karabük Teknokent bünyesinde 18 firma 14 Arge 4 kulucka 3 ARGE firması proje hazırlama aşamasındadır Yazılım, Elektronik, Enerji, Bilgisayar Ve İletişim Tek., Geri Dönüşüm, Mühendislik Ve Mimarlik, Demir Ve Demir Dışı Metaller, İmalat Sanayi alanlarında çalışmalar yapılmaktadır.
Karabük Teknokent’te girişimcilere yönelik iki temel hizmet mevcuttur; ön kuluçka ve kuluçka ofisleri. Girişimciler iş fikirlerini olgunlaştırmak için ön kuluçka yapılarından destek alarak yenilikçi iş fikirlerinin test edilmesi ve ticarileştirilmesi için çalışma yapabilirler. Buna ek olarak Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını ön kuluçka merkezinde ortaya çıkaran girişimciler, kuluçka ofislerimizde yer alarak çalışmalarını sürdürebilir ve desteklerden faydalanabilirler. Bu yapılar diğer girişimciler ile birlikte çalışma yapabilecekleri fiziki özellikte olup aralarında iletişim ve etkileşim oluşturmalarına imkân sağlayacak niteliktedir.
Karabük Teknokent’te yer alabilmenin ilk kuralı Ar-Ge projesi ile başvuru yapmak. Bu başvuru web sitemiz üzerinden çevrimiçi olarak alınıyor. Yapılan ön değerlendirmenin ardından ön başvurusu uygun bulunan başvuru sahibine kesin kayıt formu e-posta olarak paylaşılıyor. Formun tarafımıza ulaşmasından sonra hakem heyeti tarafından değerlendirmeler yapılıyor ve firmaya sonuç bildiriliyor. Genel işleyiş bu şekilde ancak buna ek olarak KOSGEB, TÜBİTAK veya Sanayi Bakanlığı gibi kurumlarca onaylanmış ve destek almış aynı zamanda Teknokent’te başvuru esnasında devam etmekte olan bir Ar-Ge projesi olan firmalar, hakem heyeti denetimine tutulmadan Teknokent’te boş ofis olması ve yönetimin de onaylaması koşuluyla Teknokent’e kabul edilebilir.
Karabük Teknokent girişimcilere projelerin sanayiye doğrudan aktarımı için girişimcilerin şirket kurmalarını desteklemek amacıyla danışmanlık hizmeti sunmak, Ar-ge Proje sahiplerine kuluçka hizmeti sunarak proje çalışmaları aşamasında destek olmak. Bölgede kurulacak firmalara eğitim/seminer/danışmanlık hizmeti vererek firmaların gelişimlerine katkıda bulunmak. Bölgede istihdam edilecek personelin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla sosyal yaşam alanları oluşturmak. Bölgede kurulacak şirketlerin muafiyetlerden faydalanabilmesi için yetkili kurumlara raporları sunmak. Uluslararası alanda araştırmalar yaparak dünya akreditasyon alanında başarılar kazanmak. Teknolojik ve bilimsel araştırmalarda dünya standartlarını yakalamak. Girişimcilerin projelerin geliştirerek ticarileştirmelerine yardımcı oluyoruz.
Karabük Teknokent Teknoloji Transfer Ofisi Eylül 2021 yılında, Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi bünyesinde kurulmuştur. Karabük Teknokent Teknoloji Transfer Ofisi ile Üniversite – Sanayi işbirliğine yönelik faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır: Farkındalık, tanıtım, bilgilendirme ve eğitim, Destek programlarından yararlanmaya yönelik hizmetler, Proje geliştirme/yönetim hizmetleri (üniversite sanayi işbirliği faaliyetleri), Fikri Sınai Hakların yönetimi ve lisanslama hizmetleri, Şirketleşme ve girişimcilik hizmetleri verilmektedir.
Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştime Bölgesi’nin hedefleri mevcut Teknokent Binamızın %100’ü dolmuş durumda, Karabük şehrine yakışır yeni bir bina yapmak istiyoruz. Tübitak Bigg Programında Uygulayıcı (Girişimcilik ekosistemi oluşturmak için uygulanan bir program) olmak için çalışmalar yürütüyoruz. Batı Karadeniz ve Çevre illerde bu anlamda öncü olmak ve Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Desteklerini almak 2022 hedeflerimizdir.