Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
1978 Safranbolu doğumluyum. İlkokulu Safranbolu’da liseyi Karabük Anadolu lisesinde okudum. Ardından Marmara Üniversitesi İngilizce Endüstri Mühendisliği bölümünü okudum. Mezun olduktan sonra önce özel bir şirkette çalıştım bir dönem. Daha sonra serbest kendi şirketimi kurdum. Ardından ortaklarımla IBSS Danışmanlık firmasını kurdum. Bazı şirketler ile ortaklıklarım ve melek yatırımcı kimliğimle yeni ‘startup’lara girişimlerde bulunmaya çalışıyorum. Evliyim ve bir tane kız çocuğum var. İstanbul’da ikamet ediyorum. IBSS danışmanlığın kurucu ortak ve genel müdürlüğünü yapıyorum. Başka şirketler ile ortaklıklarım ve görevlerim var.
IBSS Danışmanlık firmasının nasıl bir yol hikâyesi var? Açılımı nedir? Nasıl oluştu?
IBSS Danışmanlık 16 yıl önce kuruldu. IBSS Danışmanlık aynı zamanda “SAP” isimli kurulumsal yazılım tarafında dünya lideri olan bir şirketin partneridir.
IBSS Danışmanlık hem lisans satışı yapıyor hem de bu ürünün danışmanlık hizmetini veriyor. IBSS’in açılımı da aslında İnnovative Busineness Systems & Solutions’dur.
IBSS, yenilikçi iş sistemleri ve çözümlerinin ingilizcesinin baş harflerinden oluşuyor.
Yol hikâyesi şöyle aslında “SAP” kurumsal yazılım programı. Bu kurumsal yazılım programının içerisinde de iş zekâsı veya iş analitikleri denilen çok büyük bir alan daha var sadece bu alana odaklanmış durumda IBSS Danışmanlık.
Şu an mevcut 85 üzerindeki mühendis sayısı ile bu alandaki bölgenin en büyük şirketlerinden birisi firmamız.
Bölge derken Ortadoğu Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’yı kast ediyorum aslında.
İş analitikleri denilen konu da şu aslında bizim temelde yaptığımız iş müşterilerimizin sahip olduğu sistemlerde yapısal formatlı ya da formatsız tutulan verilerin toplanması bunların belli bir veri ambarında fiziksel ya da mantıksal olarak birleştirilmesi temizlenmesi türetilmesi ve sadeleştirilmesi ardından da bu veriden bilgiye dönüşecek raporların yapılmasını içeriyor.
Bu raporlar değişik organizasyon seviyeleri için farklı anlamlar ifade edebiliyor. Bu raporlar mobil cihazlardan tabletlerden erişilebilir olduğu gibi herhangi bir laptoptan da ulaşılabilecek raporlar da olabiliyor.
IBSS Danışmanlık aynı zamanda Sanayi Bakanlığı’na bağlı ARGE merkezidir. Arge merkezinde de değişik sektörlerin niş ihtiyaçları için yazılım geliştirme hedefinde amacımız var. Burada bazı niş ihtiyaçlar için hazır çözümler üretmek ithalatları yapılan bazı ürünlerin azaltılması mümkünse ürettiğimiz bu çözümler ile ihracat yapıp ülkeye daha fazla değer üretebilmek hedefindeyiz.
SAP (System, Application & Products) ile kanal ortaklığınız var. Bize biraz bu ortaklıktan bahsedebilir misiniz?
“SAP” yazılım programıdır. Bu program alınıp müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda uyarlanıyor. Bizde bu hazır paket programın satılması ve müşteri tarafından temin edilmesi bu kanal iş ortaklığının konusunu oluşturuyor. Biz aynı zamanda “SAP” ile servis iş ortağıyız. Servis iş ortaklığı da müşteri bunu aldıktan sonra kendi ihtiyaçlarına göre bu yazılımın uyarlanması işlemidir. Biz her iki adımı da yapıyoruz. Yazılımın temin edilmesi birinci safha yazılım ihtiyaçlara göre uyarlanması ikinci safhayı oluşturuyor. “SAP Türkiye’nin” satış yetkililerinden birisiyiz ve burada da altın iş ortağıyız.
Yurt içi ve yurt dışındaki danışmanlık hizmetleriniz ve faaliyetleriniz nelerdir? Hangi ülkelerde IBSS Danışmanlık çalışmalarını görebiliriz?
Bizim dört kıtada 45’e yakın ülkede proje tecrübemiz var Türkiye’de genelde sektör birincileri sektör ikincileri global şirketlerin Türkiye temsilcilikleri halka açık şirketler ile beraber bir çok büyük şirket ile çalışıyoruz. Enerjisa, Çimsa, Otokoç, Aygaz, Türk Traktör, Borusan grubu,
Havelsan, Konya Şeker, Torku, Bmc, Atlas Global, Dimes, Avrasya Tüneli gibi büyükler ile çalışıyoruz.
Afrika’dan Japonya’ya Avustrulya’dan Vietnam’a Rusya’dan Cezayir, Fas, Tunus’a İsrail’e Arabistan’a kadar Singapur, Endnozeya, Tayland, Hindistan Pakistan tamamında proje gerçekleştirdik.
Hala daha gerçekleştirdiğimiz bu projelerin ayakta kalması için destek hizmetleri ve yeni talepleri Türkiye merkezli gerçekleştiriyoruz. Onun dışında global şirketlerden Nestle, Coca Cola gibi global şirketlerin bölge ofis ve bölge şirketlerine destek veriyoruz. Onun dışında İsviçre de Arnavutluk gibi ülkelerde de müşterilerimiz var.
Sektörde şirketinizi nerede konumlandırıyorsunuz? Sizi diğer şirketlerden farklı kılan özelliğiniz nedir?
Biz %100 müşteri memnuniyeti ile % 100 başarı hikâyesi hedefi ile ilerliyoruz. Müşterilerimizle temel prensibimiz iş ortaklığı felsefesini temel alarak uzun soluklu ilişkiler kurmak yönünde ilerliyor. Müşterilerimizin büyük çoğunluğu ile düzenli olarak hizmet verdiğimiz sürekli ilişkimizi koruduğumuz bir ilişki kuruyoruz.
Müşterilerimize yaptığımız işler sonrasında da ilişkilerimizi devam ettiriyoruz. Dolayısıyla buradaki durumuzda kendimizi onların bir iş ortağı olarak görüyoruz. Müşterilerimiz de bizi böyle değerlendiriyorlar. Her yaptığımız projeyi başarı hikâyesine dönüştürebilmek adına müşterilerimizin rekabet avantajı sağlayabileceği şirketlerini daha iyi yönetebilecekleri performanslarını daha iyi yürütebilecekleri kendilerine rekabet avantajı sağlayacakları ve karlılıklarını arttıracakları yapılar kurmaya çalışıyoruz. Temel anlamda bunu söyleyebilirim. Temel olarak müşterilerimiz ile yakın ilişkiler kurarak müşterilerimiz bize belirtmeden müşterilerimizin ihtiyaçlarını çözüm üretmeye çalışıyoruz.