Son yıllarda yeşil ekonomi dediğimiz yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm çalışmaları hem ülkemizde hem de Karabük’te yaygınlaşmaya başladı. Şirketinizin sürdürülebilirlik noktasındaki bu çalışmaları ben çok önemsiyorum. Sizi kutluyorum. Nasıl başladınız?
Bizim çalışmalarımız 2014-15li yıllara rastlıyor. O dönemlerde sadece kendi ihtiyacımızdan kaynaklanan bir çalışma idi. Elektrik fiyatları bu kadar maliyetlerimize etki etmiyordu. Ancak sektörde rekabet etmek için hammadde ve enerji maliyetimizi aşağı çekmek zorundaydık. Burada iki projeyi de eş zamanlı olarak hayata geçirmeye çalıştık.
− Yenilenebilir enerji konusunda güneş enerjisinde kendi ihtiyacımız olan elektriği üretmek
− Hammadde ihtiyacımızı gidermek için plastik geri dönüşüm tesisi kurmak.
Rahatlıkla söyleyebilirim ki her iki projede de Karabük’te bu çalışmalarda ilkiz. Ülkenin geldiği bu noktada hem enerjinin hem de ambalaj atık geri dönüşümde ne kadar doğru bir karar aldığımızın önemini anlayabiliyoruz.
Bu tür yatırımlarda devletin verdiği teşviklerden yararlandınız mı?
Kardemir işçisi bir babanın evladıyım. Bu günlere çok çalışarak geldik. KGF bize kefil olan devletimizin emeği bizde büyük. KGF sayesinde krediler kullandık ve geri ödemelerini de tamamladık.
Karabük ekonomisine katma değer yaratıyorsunuz. 2015 yıllarında yenilenebilir enerji ve geri kazanımın bu kadar önemli olacağını düşünmüş müydünüz?
Gerçeği söylemek gerekirse ne iklim değişikliğinden ne karbon azalımından, ne çevre duyarlılığından bu kadar önem kazanacağını pek önemsemedik. Biz sadece üretim maliyetlerimiz ve zamandan tasarrufu nasıl düşürürüz, kullandığımız hammaddeleri döviz ödemeden nasıl alırız noktasındaydık.
Şimdi geldiğimiz noktada ülkemizde sürdürülebilir noktasında yeşil enerjinin öneminin ne kadar önemli olduğunun, geri dönüşümün önemini yeni anlıyoruz.Sektör yükseliş yaşıyor. Pandemi döneminde dünyamızı ve çevremizi korumanın önemi daha fazla anlaşıldı.
Yapılan tüm çalışmalar yurt dışından alınan hammadde ihtiyacını azaltarak döviz çıkışını azaltarak cari açığı azaltma çalışmasıdır.
Akkaya AŞ geri dönüşümde ne iş yapıyor?
Bizim yaptığımız sanayi kuruluşlarının endüstriyel atıklarını alarak tesislerimizde plastik sanayisini hammaddesi olan plastik granülüne çeviriyoruz. Bunun için kırıcı makinalarımızla küçük parçalarhaline getiriyoruz. Daha sonra ekstrüder dediğimiz granül makinasıyla plastik malzemeyi ısı ve yüksek basınç altında erime ısısına getirip eriterek soğutma işlemini tamamlayarak granül haline getiriyoruz.

Elde edilen granülü nerelerde kullanıyorsunuz?
Elde ettiğimiz bu granül parçaları plastik sanayisinin ana maddesidir. Biz bunu kendi bünyemizdeki imalatlarda kullanıyoruz.
Bence geri dönüşümün en kıymetli maddesi plastik geri dönüşümüdür. Bakın geçenlerde okuduğum bir dergide üretime ihtiyaç duyulan orijinal plastik hammaddesinin tonu 2000 $ civarındadır. Ülkemizde dönüştürülüp kullanılan plastik ise ortalama 1000 $’a satılmaktadır. Şayet geri dönüşüm biz yapmasaydık ihtiyacımız olan hammaddeyi ya dışarıdan 1000 dolara alacaktık ya da dönüşüm firmalarından 1000 dolara alacaktım. Kaldı ki ben kendim ürettiğim için çok daha uygun fiyata indirebiliyorum. Bu durum bana sektördeki pazarda büyük avantaj sağlıyor. Kısaca Akkaya AŞ. Hem çevre dostu hem katma değer yaratmakta hem de cari açığın kapanması noktasında kendi ölçeğinde katkı yapmaktadır.

Son yıllarda Türkiye’de geri dönüşüm sektörü yükseliş dönemini yaşıyor. Pandemi dönemi dünyamızı ve çevremizi, şehirlerimizi korumanın önemini daha da öne çıkardı. Diğer bir durum da yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm sektörü Dünyada çok büyük bir ekonomik potansiyel olmak la beraber hala çok yeni sayılabilir. Ayrıca çevre, karlılık ve en önemlisi de istihdama katkı noktasında çok büyük avantajlar sağlıyor. Ülkemizde de cari açığımızı kapatma noktasında büyük katkı sağlıyor.
Biz 2023 yılında elektrik ve geri dönüşüm yatırımlarımızı sürdürmeyi düşünüyoruz.
Çevre ve İklim Bakanlığı ile ortak çalışmanız var mı?
Benim bildiğim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Karabük İl Müdürlüğü’nden “Sıfır Atık” belgesini alan firmaların sayısı 5 veya 6’dır. Bizim firma olarak her türlü yasal belgelerimiz var olup tüm denetimlere açık olmuşuzdur.
Ülkemizde hangi atıkların geri dönüşümü yapılıyor ve nerelerde kullanılıyor?
Ülkemizde demir, çelik, bakır, kurşun, kâğıt, plastik, kauçuk, cam, elektronik atıklar, orman ürünleri, mobilya atıklarını dönüştüren firmalar var. Size en basit bir örnek vereyim. Çöp diye attığımız plastiğin gömleğe dönüştüğünü söyleyebilirim.
Bu anlamda en önemli geri dönüşüm maddesi plastik geri dönüşümüdür. Cari açığa en büyük katkıyı vermektedir.
Plastik geri dönüşümünde elde edilen malzemeler otomotiv, elektrik, elektronik, beyaz eşya, inşaat başta olmak üzere birçok sektörde kullanılmaktadır.