Sizi tanıyabilir miyiz? Karabük MÜSİAD’daki yolculuğunuzu anlatır mısınız? Kaç yıldır bu camiadasınız? Yönetime ne zaman geldiniz?
1961 Karabük doğumluyum. 1980-1985 yıllarıında İstanbul’da muhasebecilik yaptım. 1986 yılında o günün şartları gereği Karabük’e dönerek 10 yıldan fazla oto alım-satım, toptan bakkaliye işleri ile iştigal ettim. Halen 1988 yılından bu yana Mogaz-Lpg ve Endüstriyel Gazlar’ın Bölge Distribütörlüğü’nü yapmaktayım. Evli ve iki çocuk babasıyım. MÜSİAD’a 2014 yılında katıldım. 2020 yılında ise Yönetim Kurulu Üyesi oldum.
Türkiye 2019 yılında AB ile Yeşil Mutabakat sözleşmesi imzaladı. 2026 yılında yürürlüğe girecek bu uygulama ile ilgili MÜSİAD’ın bakış açısı nedir?
Avrupa Birliği 2030’a kadar %50, 2050’ye ise sıfır karbon salımını öngörmektedir. Avrupa Yeşil Mutabakatı ile de uluslararası ticari faaliyetlerden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmak için düzenledikleri karbon vergisini 2019 yılında yapılan anlaşmayla 2026 yılında AB ile ticaret yapan ülkelere SINIRDA KARBON adı altında ek vergi koyacaktır. MÜSİAD bu konuda her yönüyle uzmanlarına ve iş dünyasına uyarlamacı çalışmalar yapmakta, bu çalışmalara il başkanımız Sayın Cengiz Ünal katılarak yönetim kurulumuza ve örgütlerimize düzenli olarak bilgi akışı sağlamaktadır.
Yeşil Mutabakat sizce Karabük için ne kadar önemlidir?
Yeşil Mutabakatın önemi Türkiye’de en çok bizim gibi demir-çelik sektörüyle bütünleşmiş sanayi şehirlerini ilgilendirmektedir. Çünkü karbon emisyon oranı en fazla iki sektör çimento ve demir-çeliktir. AB ile ihracat yapan firmalara 2026 itibariyle ton başına 30 euro maliyet binecektir. Bu da zaten son dönemde Ukrayna-Rusya savaşı ile dünyada oluşan ve bize yansıyan Küresel Enerji Krizinin maliyetleriyle beraber büyük maliyet artışlarıyla beraber rekabet gücümüzü azaltacaktır.
Karabük buna hazır mı sizce?
Bırakın Karabük’ü, Türkiye’de birçok firma bana göre tehlikenin farkında değil. Genel merkezimiz gerçekten Küresel Enerji Krizi ve Etkileri konusunda özellikle son iki yılda çalışmalarını hızlandırmış, çalıştaylar ve paneller düzenleyerek İl Başkanları’nı bilgilendirmektedir. Cengiz Başkan’ımız sağ olsun bu çalışmaların tamamına katılmakta ve bizleri bilgilendirmektedir.
Genel Merkeziniz özellikle yenilenebilir enerji ile ilgili bir komite kurdu. Siz şube olarak bu konuda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? (Üylerinizin çoğu Karabük’ün önde gelen sanayicisi ve iş insanı)
Sürdürülebilir enerji kaynakları noktasında gelecek Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıdır. Genel merkezimiz bu konularda da iş dünyasında öncü konumundadır. Yenilenebilir Enerji ve Katı Atık Geri Dönüşüm Komitesi kurarak bu konudaki çalışmaları bizzat başkanımız Cengiz Ünal katılır ve bunun Karabük ekonomisi için çok önemli olduğunu söylemektedir. Özellikle Karabük’te güneş enerjisi ile ilgili ve katı atık geri dönüşüm projelerinde hareketlenme arttı. Karabük şubesi olarak 2023 yılında bu çalışmalarımızı hızlandıracağız.