Yenilenebilir kaynaklar bazında incelendiğinde; bir önceki yıla göre 2020 yılında rüzgar %14,3, güneş %10,0, jeotermal %9,6, biyoenerji ve atıklar %7,6 oranında artış göstermiştir. Türkiye’nin resmi enerji politikası hedefleri, 2023 yılına kadar enerji ithalatını en aza indirgemek ve yerli enerji kaynaklarının kullanımını en üst düzeye çıkarmaktır.
Karabük yenilenebilir enerji görünümüne bakıldığında Eskipazar ilçesinde kurulu bulunan Enerjisa Karabük Güneş Enerji Santrali 7 MW, Tema Trend Gayrimenkul Güneş Enerjisi Santrali 0,67 MW ve Karabük’teki diğer lisanssız GES’lerde ise 6,86 MW enerji üretim kapasitesi ile şehrin toplam devrede olan GES kapasitesi 15 MW seviyelerine ulaşmıştır.
Karabük Üniversitesi olarak yeşil enerji kaynaklarından enerji üretilmesi konusunda bir çok proje ve yatırımlar yapılmıştır.
Özellikle karbon salınımının yüksek olduğu Demir çelik sektörü ergitme fırınlarında kömür, doğalgaz ve ark ocaklarında elektrik enerjisi kullanmaktadır. Bu enerji kaynaklarından doğal gazın tamamı, kömürün ise büyük kısmı ithal edilmektedir. Bölgemizde sıcak haddeleme işlemlerinde kullanılan tav fırınlarında enerji kaynağı olarak doğalgaz yakılmaktadır. Doğalgaz işletmelere büyük maliyetler getirmekte, diğer yandan çevre kirliliğine de neden olmaktadır.
KBÜ de yapılan bir çalışmada yenilikçi hidrojen üretim sistemi kurulması ön görülmüştür. Mevcut hidrojen üretim sistemlerinde; yüksek güç yoğunluklarından dolayı %30 ve üzerinde KOH çözeltisi içeren alkali elektrolizör kullanılması yaygındır. PEM su elektrolizörleri, alkaliden %50-%60 daha pahalı sistemlerdir. Proje çalışmasında PEM ve Alkali elektrolizör sisteminden farklı bir sistem tasarımı yapılmıştır. Membranda değişiklik yapılmış, katalizör malzeme değiştirilmiş ve yeni bir akım kontrol sistemi geliştirilmesi yapılmıştır. Türk Patent ofisine müracaat edilmiştir. Çalışma sonucunda 1 m3 hidrojen üretim için harcanan elektrik enerjisi 5,2 kW’tan 1kW’ın altına düşürülmüştür. Geliştirilen bu yenilikçi elektrolizör sisteminde ≥99 saflıkta hidrojen üretilebilmektedir. Mevcut üretim sistemlerinden %600 oranında daha verimli bir sistem geliştirilmiştir. Proje çalışmasında laboratuvar ölçeğinden, endüstriyel ölçeğe geçmek için bazı firma ve kuruluşlardan maddi destek istenmiş, proje çalışmaları devam etmektedir.
Çatı güneş enerjisi projesi kapsamında üniversite binaları çatı ve bazı duvarlarında 10 bin metrekarelik alanda, yaklaşık 4000 adet güneş paneli yerleştirilmiştir. Toplam elektrik üretimi 1 MWe kapasitesi ile üniversite elektrik tüketiminin %70’lik kısmını buradan sağlayarak hem ülke ekonomisine hem de karbon ayak izinin azaltılmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Yapılan yatırım yaklaşık 5-6 yılda kendini amorti edecektir.
Bir diğer proje Karabük Belediyesi ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Destekli “Plastik atıklarından piroliz yöntemiyle yakıt elde edilmesi” projesidir. Proje kapsamında geri dönüşüm imkanı olmayan plastik atıklardan piroliz işlemi ile sıvı yakıt eldesi ve destilasyon işlemleri sonrası dizel yakıt üretilmektedir. Çalışmalarına başlayan tesisin kapasitesi 1000 kg/gün’dür. Ayrıca oldukça düşük maliyetlerle petrol türevi dizel yakıtla rekabet edebilecek seviyelerdedir.