Sizi tanıyabilir miyiz? Nasıl bir yol hikâyenz var?
1979 yılında Zonguldak ili Kilimli ilçesinde TTK işçisi bir baba ve ev hanımı bir annenin en küçük çocukları olarak dünyaya geldim. İlkokul ve ortaokulu Kilimli’de, liseyi ise Zonguldak Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okudum. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimimi Gazi Üniversitesi’nde tamamladım. 13 yıl önce mensubu olmaktan mutluluk duyduğum Karabük Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak göreve başladım. Halen Safranbolu Turizm Fakültesi’nde Profesör kadrosunda Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktayım.
Hizmet etmekten onur duyduğum Karabük’ümüz için çalışmaktan hiçbir zaman vazgeçmedim, üzerime ne görev düştüyse mutlulukla yerine getirmeye çalıştım. Bu kapsamda 2022 yılında Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Akademik Danışmanı olarak çalışmalarıma başladım.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası 2022-2026 Dönemi Stratejik Planı hakkında bilgi verir misiniz?
Öncelikle akademik danışmanlık görevi için iletişime geçerek şahsımı onura eden Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Fatih ÇAPRAZ’a ve yönetim kurulu üyelerimize teşekkür ederim. Göreve başladığımdan itibaren her konuda destek oldular ve istişare temelli bir tutum sergilediler. Böylesine bir yaklaşım ve yönetişim anlayışı, Odamız bünyesinde kısa sürede pek çok iş ve işlemi gerçekleştirmemize olanak sağladı.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak “2023-2026 Dönemi Stratejik Planı” hazırlıklarına 2 hafta gibi kısa süre içerisinde başladık. Öncelikle Fatih Bey başkanlığında yönetim kurulu ve meclis üyelerimizin Odamızın geleceğine ilişkin düşüncelerini ve öngörülerini istişare ederek vizyonumuzu belirledik. Vizyonumuzu gerçekleştirecek stratejik amaçlarımızı, amaçlarımıza ulaştıracak hedeflerimizi ve hedeflerimizin ortaya çıkmasına vesile olacak faaliyetlerimizi kararlaştırdık. Ardından söz konusu planımızı gerçekleştirmede rehberlik edecek yıllık iş planımızı oluşturduk. Bu esnada zaman kaybetmeden TOBB bünyesinde akreditasyonumuzu muhafaza etmek hatta bir üst sınıfa taşımak amacı ile akreditasyon izleme kurulumuzu oluşturarak akreditasyon çalışmalarımıza da başladık. Her ay toplanarak akreditasyon çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen faaliyetleri istişare etmekteyiz. Aynı zamanda kurumsal kimliğimizi güçlendirmek ve personel memnuniyetimizi üst düzeye çıkarmak amacı ile Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Ödül Yönergesi’ni hazırladık.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Stratejik Planı’na dönecek olursak, stratejik planımızda kurumsal, yerel ve ulusal düzeyde olmak üzere 3 stratejik amaç ve bu amaçlara yönelik hedeflerimizi belirledik. Kurumsal düzeyde stratejik amacımız doğrultusunda Odamızın personel kapasitesi, personel memnuniyet düzeyi, üye ilişkileri, üye memnuniyet düzeyi, teknik ve bilişim alt yapısını güçlendirme, TOBB Üst Kurulları’nda / Meclis’inde Odamızın temsil hakkının sağlanması gibi konularda kurum kültürü ve kimliğini güçlendirmeye yönelik hedefler belirledik. Ödül Yönergesi ve Medya Takip Sistemi’nin sağlanması, söz konusu hedeflerimizdendi ve bu hedeflerimizi kısa sürede gerçekleştirdik. Karabük Kent Vizyonu’na ilişkin stratejik amacımız kapsamında Karabük’ümüze hizmet edecek ve ilerlemesini sağlayacak konularda hedefler belirledik. Yatırım, girişimcilik, ticaret, turizm gibi alanlarda kent zenginliğinin, ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliğinin kuvvetlendirilmesi, 3 Nisan gününün “Sanayi Günü” olarak tescil edilmesinin sağlanması başlıca hedeflerimizi oluşturmaktadır. Karabük kent ekonomisini güçlendirmeye ilişkin stratejik amacımız doğrultusunda Karabük’ümüz başta olmak üzere devletimizin ve milletimizin ekonomik ve sosyo-kültürel gelişimine katkı sağlayacak konularda hedefler belirledik. Karabük ekonomisinin gelişiminde sürdürülebilirliği sağlamak amacı ile sektörel sorunların belirlenerek çözüm önerilerinin üretilmesi, Filyos Limanı’nın bölgesel işletmelerin kullanımına açılmasının sağlanması amacı ile lobi faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesi ve gelişimine her türlü desteğin verilmesi, mevcut sektörlerin ihtiyaç duyduğu yetişmiş ara eleman sıkıntısını aşmak amacı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karabük Üniversitesi ile iş birliğinin gerçekleştirilmesi başlıca hedeflerimizi oluşturmaktadır.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın Karabük Kent Vizyonu Açısından Yeri ve Önemi hakkında bilgi verir misiniz?
Ulusal düzeyde kalkınmanın temel yapı taşlarının başında yerel ekonomik kalkınmanın sağlanması ve bu doğrultuda yerel düzeyde girişimciliğin desteklenmesi, koordinasyonun sağlanması ve bölge yatırımlarının organize edilmesi gelmektedir. Söz konusu faaliyetleri sağlayarak yerel ekonomiye yön verecek kurumlar ise ticaret ve sanayi odalarıdır.
Ticaret ve sanayi odaları ilgili yasası kapsamında yerel girişimciye pazar araştırması yapan, devlet destekleri konusunda girişimciyi bilgilendirip yönlendirerek yerel istihdamı artıran, sektör çeşitliliği ve sektörel üretim hacmini genişleten, sanayi üretimde artış sağlayan, iç ve dış ticaret yelpazesini geliştiren kuruluşlar olarak hizmet vermektedir.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası sahip olduğu üye potansiyeli, ortaya koyduğu vizyon ve bu vizyonu gerçekleştirmeye yönelik amaçları, hedefleri ve faaliyetleri ile Karabük’ümüzü Türkiye Yüzyılı kapsamında devletimizin ikinci yüzyılına güçlü şekilde hazırlamaya yetkin azim ve kararlılığa sahip bir güçtür.
Türkiye’de ağır sanayinin kültürel ocağını oluşturan sanayi kenti Karabük’ümüzü aynı zamanda üniversitesi ile bir üniversite ve öğrenci kenti, Safranbolu başta olmak üzere diğer ilçelerimizdeki doğal ve kültürel miras unsurları ile bir turizm kenti, organize sanayi bölgeleri ile stratejik ürünlerin üretilebileceği bir sanayi merkezi yapma konusunda Karabük Ticaret ve Sanayi Odası öncü kuruluş olmaktadır ve olmaya da devam edecektir.
Odamız, üyelerimizin hem ulusal hem de uluslararası ticarette daha aktif rol alması ve uluslararası ekonomiye entegre olmasında ihtiyaç duyduğu tüm yasal belgelerin temininden akademik eğitim programlarına, proje yazımından devlet teşviklerine başvuruda bulunma sürecine ilişkin konularda aktif rol oynamaktadır.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası sadece sanayi ve turizm sektörlerinde ekonomiye ivme kazandırmakla yetinmiyor aynı zamanda yaşanan deprem afeti sonucunda ortaya koyduğu refleks ile de sosyo-kültürel yaşamın sürekliliğine verdiği önemi ve desteği de toplumsal düzeyde ortaya koymuştur.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın Üniversite-Sanayi İş birliği konusundaki beklentileri ve hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, üniversite-sanayi iş birliğine önem vermekte ve bu konuda üzerine düşen görevleri ve sorumlulukları yerine getirmekte aktif rol almaktadır.
Küreselleşme ve entegrasyonun üst düzeyde olduğu günümüzde bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ekonomiye uyarlanması noktasında üniversite-sanayi iş birlikleri önemli rol oynamaktadır. Sanayinin gelişiminde hayati önem taşıyan Ar-ge, inovasyon ve patent kavramları üniversitelerin güçlü oldukları alanları oluşturmaktadır. Söz konusu güç alanlarının kent ve ülke sanayisine uyarlanması, ulusal ve uluslararası düzeyde sanayinin güçlenmesinde itici kuvvet oluşturmaktadır. Bu noktada Karabük Üniversitesi ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki iş birliğine dayalı anlaşmalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler, Karabük ekonomisinin gelişiminde rol oynamaktadır.
Sonuç itibari ile Karabük’ümüzde başta organize sanayi bölgelerimiz bünyesinde olmak üzere sanayi üretiminde katma değeri yüksek yazılım, havacılık-uzay sanayi, otomotiv ve yenilenebilir enerji sektörlerinin payının arttırılması, bu konuda yatırımcıları teşvik konusunda tanıtımların gerçekleştirilmesi, e-ticaret uygulamasının üyelerimiz arasında yaygınlaştırılması ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın diğer odalarla işbirliği içerisinde çalışması hem ilimiz ve bölgemiz hem de ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaktır. Bu inanç doğrultusunda azim ve kararlılık ile çalışmaktayız.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’na ilişkin merak edilen soruları cevaplamamız hususunda böylesine bir imkânı bize sağlamanızdan dolayı Ekonomi Karabük Gazetesi yönetimine ve çalışanlarına şahsım ve Odamız adına teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.