Döndü Açıkgöz
Edebiyatçı, Şair ve Yazar
Kültür ve sanat deyince ne anlamalıyız?
“insan yaşadığı yere benzer” der, Edip Cansever, ne kadar güzel bir saptamadır bu. Yavaş yavaş bağlanırsınız yaşadığınız yere!.. Alışırsınız… Giderek tüm alışkanlıklar gelenek haline gelir ve yaşamın içinde uygulamaya, paylaşmaya başlanır. Gün geçtikçe gelenek ve görenekler o toplumun, yörenin kendi sanatsal, toplumsal kültürü olup çıkar.
Çağdaş; aydın bireyler yetişmesinde kültürün, gelenek ve göreneklerin, sanatın, sanatçının rolü büyüktür. Eğitimini, yaşam tarzını, düşüncelerini yazınsal sanat kadar toplumsal kültüre göre de benimser, belirler. Toplumları birbirinden farklı kılan ve kimlik kazandıran tek insan eseridir kültür. Sosyalleşmeyi, birlikteliği bu kültüre borçludur, aynı zamanda gelecek nesillere ve değişen yönetimlere de köprüdür, yapı taşıdır gelişmesinde!..
Sanatına, sanatçısına, kültürüne sahip çıkmayan toplumları sizce ne bekler?
İbni Sina; “Sanat, itibar görmediği toplumları terk eder” diyor. Gün gelir, sanatçılar da yaşadığı şehri terk eder. Ya ölerek ya da başka kentlere göç ederek. Fakat ben bunu sanatçının şahsi sorunu olarak görmüyorum. Bilgi ve deneyim aradaki mesafeyi her zaman artırmıştır. Sanatçı toplumu herhangi bir konuda ikna etmeye çalışmaz, sadece “belirli bir teoriye, felsefeye geçmesini sağlar. Bu biraz da toplumun gerçeklikten ne anladığına, kavrayış biçimine bağlıdır. Çok şey bildiğimizi düşünürüz, fakat topladığımız şeyler birer çöptür!..
Yaşamın her alanını kapsayan kültür sanat ve sanatçının olmadığı yerde yozlaşma kaçınılmazdır. Çelişkiler ve özgürlük bir arada barınmaz. Başta belirtmiş olduğum kültür kimliği bu defa kimliksiz sürü kitlelerinin oluşmasına zemin hazırlar. Sanatçı eserleri, eylemleri ile esasen toplumu temsil eder, lakin yöneten de yönetemediğini sistem dışı bırakır.
“MOR” dergisi adı altında kültür sanat dergisi çıkarıyorsunuz. Nasıl oluştu bu çalışmanız?
Bir yıl kadar önce “Bizbize Müzik Ve Şiir” programı adı altında her ay etkinlikler yapmaya başladım ve 35 kişilik bir grup oluşturdum. Bu grupta şair, ressam, fotoğrafçı, müzisyen, öğretmen, sanata yakınlığı olan dostlarımız bulunmakta. Bu grupta bulunan Karabük Fen Lisesi Beden Eğitimi Hocası Şair Gazi Bozkurt, “Döndü Hanım, bir dergi çıkarsak nasıl olur” demesi ve benim de “Hocam en kısa zamanda toplanıp bu konuyu konuşalım” yanıtımla başladı çalışmalar.
Karikatür Sanatçısı Enver Malkoç, İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Sema Noyan, Müzisyen, Televizyon Program Yapımcısı Hasan Alp, Şair Gazi Bozkurt, Osman Güldemir, Ressam Hamdi Hidayetoğlu bir gün toplandık ve bir hafta içinde “MOR” dergisini Enver Malkoç’un da özverili çalışması ile 12 Mayıs 2023, Özel Sayı ile yayın hayatına merhaba dedik. Bundan böyle “MOR”, her ay okuyucu ile buluşmaya devam edecek. Yayın Kurul’u da yine de aynı isimlerden oluşmakta.Ben 1980’den bu yana yurt içi, yurt dışı dergilerde şiir ve yazılarımla yer aldım. Bu dergiler benim için birer okul neferidir. O nedenle önemsiyorum. “MOR” dergisinin de özellikle genç yazar ve şairlere açık olduğunu belirtmek isterim. Kısaca sanatın her alanındaki eserler Yayın Kurulu’nun öngördüğü doğrultuda dergide değerlendirilecektir. Açıkçası ben kendi sınırları içinde hapsolup kalmış bir dergicilik anlayışını kabul etmiyorum. Şayet edebiyatla ilgileniyorsanız evrensel olmayı da hedeflemelisiniz. Şair, kendi ekseni etrafında döndükçe tekrara düşer. O nedenle önce bir düşünür olmalı, sonra sanatçı…
Geçmişte uzun yıllar yayın hayatına devam eden ve güzel çalışmalara imza atan “TAY” dergisinin devamı mı olacak?
Bugüne değin hiçbir dergi bir başka derginin devamı olmamıştır. “MOR” da olmayacak!.. Dergimiz kendi çizgisinde yoluna devam edecektir. Bizim amacımız çoğunluk yerelde olmak üzere, her coğrafyadan renkleri birleştirmek. Bu süreç içerisinde ihtiyacımız olan tek şey okuyucuların eserleri ile bizlere desteği.
Son yıllarda Safranbolu’da ve Karabük’te çıkan bir sanat dergisi yok ne yazık ki. Belki de “MOR” bu eksiği kapatır diye düşünüyorum. Bu coğrafyanın yazarlarından Osman Güldemir İz Bırakanlar-Araştırma, Tuğba Turan Dedektif Tilda-Roman, Sevil Özdemir Mavi Ortaklığı-Şiir, Gazi Bozkurt Değil Seslerin Kimi Renkleri-Şiir, Barış Kaya A’dan Z’ye Safranbolu “Bir Kent Ansiklopedisi” Gezi Rehberi adıyla son yıllarda kitapları çıkan yazar ve şairlerimiz.
Küçük yerlerde sanat yapmak zor iştir. Popüler olmak için asla ilkelerimden ödün vermedim. Bizler kendi içimizde arkadaşlarımızla, dostlarımızla hasbıhal olmaya devam edeceğiz. Sanata duyarsızlık hat safhada iken böyle bir söyleşi imkânı verdiğiniz için size de çok teşekkür ederim Osman Bey.