Kaç yıldır bu fuara katılıyorsunuz?
Bu fuar açıldığından bu yana biz burada varız. Bizim sektörümüzü ilgilendiren bir fuar olduğu için burada olmak zorunda hissediyoruz kendimizi. Her sene katılıyoruz, katılmaya da devam edeceğiz.
Bu tür fuarların Karabük ekonomisine ne gibi katkısı var sizce?
Buraya Karabük’ten de firma katılıyor. Türkiye genelinden de çok büyük bir katılım var ama Karabük’ten gelen katılımcıda fazla. Yurt dışından gelenler bile Karabük’ten birisinden aldığım zaman bizler biliyorsunuz iç piyasada da diğer şehirlerdeki gibi değiliz kendi aramızda da ticaretimiz dönüyor fabrikalar olarak. Birisinden aldığımızda biz her şeyimizi Karabük’ten alıp çıkabiliriz mantığını yerleştirmeye çalışıyoruz. Karabük’ün bu anlamda iç piyasada ve dışarıda bilinirliğini artırıyoruz, bütün ürün gruplarının Karabük’ün hitap ettiğini görüyor firmalar ve bu şekilde Karabük’ün demir-çelik sektöründe 1 numara olduğunu göstermeye çalışıyoruz.
Bayrağı siz devraldınız, son dönemlerde ihracata büyük önem veriyorsunuz. İhracatta hangi noktadasınız? Hedefleriniz neler?
Hedef olarak şu an %30 civarındayız. Hedeflerimiz aslında bu işi yarı yarıya götürmek. Daha katma değeri yüksek, daha nitelikli ürün gruplarımız olduğu için tonajları da tabii daha farklı oluyor. Biz bunu %50 olarak yapmak istiyoruz. Çünkü dönem dönem piyasadaki şartlar değişiyor, burası daha avantajlı oluyor. Belli dönemlerde dışarısı daha avantajlı oluyor. Biz bunu dengeli bir şekilde ilerletmek istiyoruz.
2023 yılını nasıl geçirdiniz? İleriki yıllardan beklentiniz nedir?
2023 yılı başlangıçta güzeldi fakat daha sonra dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik şartlar nedeniyle zorlanmalar başladı. Biz tabii günün şartlarına ayak uydurmaya çalışıyoruz. O zamanki dönemde ne yapmamız gerekiyorsa ona göre hareket ediyoruz, en az kayıpla atlatmak için çabalıyoruz.
2024 yılının Şubat ve Mart’ından sonra sektör daha iyi olacağını gösteriyor. Türkiye’de ve dünyada şartlar her an değişebiliyor.
Yatırımlarınızda hangi noktadasınız?
Şu anda yeni bir hol yapıyoruz. Orada yeni bir tesis kuruyoruz. Artık alanımız bize yetmemeye başladı. Zamanında bizim tesisimiz günlük 80 tonlarla üretim yaparken, şu an günlük 200-250 tonluk üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünü stoklayacak alanımız yoktu. Bu bizi rahatlatacak, onunla beraber yeni ürünlere de girmeyi düşünüyoruz. Yeni makine alımları da yapacağız. Çeşitliliğimizi artıracağız, ürün gamımızı daha da genişleteceğiz.
Genç bir iş insanı olarak Karabük ekonomisini nasıl görüyorsunuz?
Karabük ekonomisi genel olarak demir-çelik sektörüne bağlı olduğu için bizim için iyi gibi. Ama Karabüklü olarak düşündüğümüzde tek sektöre bağlı kalmış bir şehir. Daha çok dışarıya göç veriyoruz. Bunu tersine çevirmemiz lazım. Şehrimizin daha da büyümesi gerekiyor. Bizler elimizden geldiği kadar şehrimize katkı sağlamaya çalışıyoruz.
Kazandığınızı Karabük’e yatırıyorsunuz, dışarıda bir şeyler yapma planınız var mı?
İstanbul’da bir ofisimiz var, Dilovası Bölgesi’nde bir yerimiz var orası ile ilgili bazı düşüncelerimiz var. Yeni bir depolama alanı düşünüyoruz ticaretin kavşak noktası diye. İhracat alanında belki yurt dışında bir ofis açabiliriz.