Son zamanlarda, kripto para birimi adı çok konuşulan bir konu haline geldi.Kripto aslında ne anlama geliyor ve nasıl çalışıyor?
Kripto Para Birimi, kriptografik kontrol altındaki sanal bir para birimidir .Kriptografik Kontrol, para biriminin sahte işlemleri önlemesi veya yasa dışı olarak mükerrer işlemler gerçekleştirmesini imkansız hale getirir. Bir para birimi olarak, işlem sürecini depolamak için kriptografi adı verilen çevrimiçi bir defter aracılığıyla çevrimiçi platformda bulunan mal ve hizmetleri satın alabiliriz.
Kripto Para Birimi özellikleri ve kullanımlarına göre çeşitli tanımları vardır:
Dijital: Kripto para, yalnızca dijital platformda bulunan ve fiziksel bir formda bulunmayan dijital bir para birimidir.
Kişiden Kişiye (P2P): Kripto para birimi, bir kişi ile diğeri arasında doğrudan çevrimiçi platformda işlem yapmak için kullanılabilir.
Global: Kripto Para Birimi çeşitli ülkelerde yurtdışında işlemlere izin vermek için kullanılabilir. Bunun nedeni, her ülkedeki kripto para birimlerinin aynı olması ve hiçbir farkı olmamasıdır.
Şifreli: Kripto Para Birimi kullanarak işlem yaparken, her kullanıcının kendi kodu vardır. Bu da diğer kullanıcıların hangi işlemlerin başka kişiler tarafından yapıldığını veya işlemlerin kaynağının kim tarafından yapıldığını bulamamalarına neden olur. Kripto para kullanarak işlem yaparken kullanılan isim de kullanıcının gerçek ismi (takma isim) değildir.
Merkezi Olmayan: Kripto para biriminde, kullanıcıların sahip olduğu parayı barındıracak banka gibi aracı bir taraf yoktur. Her kullanıcı sahip olduğu paradan sorumludur.
Bu çeşitli tanımlara bakıldığında, günlük işlemler için sıklıkla kullanılan fiziksel para biriminin aksine kripto para biriminin nasıl çalıştığı görülebilir. Üçüncü bir tarafın varlığı olmadan bağımsız olarak işlem yapabilirsiniz.
Kripto para birimi bir para birimi olmanın yanı sıra bir yatırım aracı olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kripto para birimi, gelen her işlemi düzenlemek ve kaydetmek için bilgisayar ağlarında merkezi olmayan blok zinciri adı verilen bir teknolojiyi kullanarak çalışır.
Kripto Para Birimi Türleri
İşlem sürecinde, kripto para biriminde kullanılabilecek birkaç tür kripto para birimi vardır. İlk çıkan Kripto Parabirimi Bitcoin, Satoshi Nakamoto adlı kişi veya grup tarafından 2008 yılında ilan edildi ve 2009’un başlarında ortaya çıkarıldı. İlk işlem 2009 yılının Ocak ayında Nakamoto ile Bitcoin’in ilk kullanıcıları arasında gerçekleşti. Bilinen ilk ödeme işlemi ise 2010 yılında bir Bitcoin madencisi tarafından gerçekleştirildi. Madenci, 10.000 Bitcoin karşılığında Florida’daki Papa John’s’tan iki adet pizza aldı. Şimdiye kadar, Bitcoin hala oldukça yüksek bir değere sahip bir para birimidir. Coinbase’den gelen raporlara göre , Mart 2021’de toplam 927 trilyon dolarlık piyasa değeri ile 18,6 milyon bitcoin işlemi birikmiştir. Bitcoin’in kendisi , kripto para biriminin toplam değerinin %60’ını temsil eder .
Bitcoin’in yanı sıra birçok para birimi türü vardır, bu türlerden bazıları altcoin olarak adlandırılır , bazıları Ethereum, Namecoin, Litecoin, EOS, Cardano ve daha fazlasını içerir.
Kripto Para Birimi Nasıl Çalışır?
Bu süreçte kripto para biriminin kendisinin nasıl çalıştığı karmaşık görünecek, ancak kripto para biriminin kendisinin nasıl çalıştığını anlamak için dijital para biriminin temel kavramlarını anlamak gerektiğine dikkat edilmelidir.
• Yazılım aracılığıyla kullanıcılar arasında gönderilen işlemlere kripto para cüzdanları denir. Kullanıcılar, diğer kullanıcılara bir miktar para aktarmak için bir yazılım cüzdanından işlemler yapacaktır. ATM’ye kart takarken olduğu gibi, kripto para cüzdanı üzerinden işlem yaparken de kullanıcı tarafından oluşturulan bir şifre gerektirir.
• İşlem tamamlandığında, işlem otomatik olarak şifrelenecek ve daha geniş kripto para ağı üzerinden duyurulacak ve daha sonra işlem genel muhasebe kuyruğuna girecektir.
• Genel muhasebe defterine kaydedilen işlem süreci madencilik (kripto para biriminde bitcoin madenciliği süreci) olarak bilinir.Kaydedilen işleme tüm kripto para kullanıcıları tarafından erişilebilir, ancak işlemin göndericisi anonimdir. Ancak daha sonra gönderilen işleme erişebilmek için kullanıcının işleme karşılık gelen bir anahtara sahip olması gerekir. Bu aşamada, belirli bir banka hesap numarası ile hesap sahibine para transferi yapıldığında olduğu gibi çalışır.
Dijital para işlemleri kavramını anlayarak yavaş yavaş öğrenebilirsiniz. Dijital aktivitenin artan büyümesiyle birlikte, dijital para birimi kesinlikle gelecekte kullanım potansiyeline sahiptir. Ancak söylentilere göre kripto para, erişimi kolay ve büyük getiriler sağlayan temel bir yatırım türü olarak görülse de yine de kripto paraya koyacağınız risk ve para yönetimini yönetmeniz gerekir.