30-31 Mart tarihinde Leyla Dizdar Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Safranbolu Turizm Çalıştayı; Karabük Valiliği himayelerinde Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi, Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesi, Safranbolu Kültür Turizm Vakfı, Safranbolu Sanayi ve Ticaret Odasi, Safranbolu Esnaf Odası ve Safranbolu Şoförler odası ile derneğimizin ortak organizasyonu ile gerçekleştirildi.
Safranbolu Kültür Turizm Vakfı, Tures ve Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği olarak Karabük Valimiz Sayın Fuat Gürel’e arz ettiğimiz dilekçe neticesinde başlatılan çalıştay süreci 8 kasım 2021’de Bağlarsaray Otel’de geniş katılımlı ilk toplantı ile başlamış oldu. Arada geçen süre de ise Safranbolu Kaymakamımız Sayın Mehmet Türköz tarafından belirlenen komite ile 10’a yakın alt komite toplantısı ile 30-31 Mart tarihindeki organizasyonla son bulmuştur.
30 Mart tarihinde açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştay; Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna moderatörlüğünde, Türkiye Rehberler Odası Başkanı Suat Tural, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Onur Gözet ve Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Birol Akman’ın katılımlarıyla verimli bir panelle devam etti. Öğleden sonra ise Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesi dekanı Nuray Türker’in organizasyonunda , Karabük Üniversitesi hocalarının katılımı ile farklı meslek gruplarından işletmeciler, mevcut sorunlar ve bunların çözümlerine ilişkin atölye çalışması yapıldı.
Çalıştayın 2.gününde TÜRSAB Kültür Turizmi İhtisas Başkanı Özdemir Sözmen tarafından “pandemi sonrası değişen turizm alışkanlıkları” ile ilgili yapılan konuşmanın ardından Doç. Dr. Cenk Murat Koçoğlu, Doç. Dr. Nurettin Ayaz, Doç. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, Doç Dr. Fatih Türkmen, Doç. Dr. Taşkın Deniz turizm işletmecileri ile çalıştayın birinci günü gerçekleştirilen atölye çalışmalarının sonuçlarının değerlendirildiği panel ile çalıştay son buldu.
Önümüzdeki günlerde sonuç bildirgesinin kamuoyuyla paylaşılacağı çalıştayda ilk dikkatimizi çekenin Safranbolu’daki trafik ve park sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte hanutçuluğun da yine değerimizi düşüren bir diğer etken olduğu farklı turizm meslek kollarının ortak görüşü olarak karşımıza çıkmaktadır. Geceleme sayısının azlığı ise turizm çeşitliliği ve aktivitelerin yetersizliği, bölgede turistik noktaların etkin kullanılamaması, gastronomik olarak gerekli tanıtım ve çalışmaların yapılmadığına bağlanmaktadır. Yine fiyat politikamızın düşüklüğü de bir diğer önemli ortak sorun olarak tespit edilmiştir.
Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği olarak kamuoyuyla da sık sık paylaştığımız gecelemeyi arttırmaya yönelik bölgenin turizm potansiyelini ortaya çıkarmaya ve tanıtımının yapılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.
Tespit edilen alt yapısal sorunlar dışındaki sorunların çözümünde ise önerimiz Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansını ilimizin tanıtımında etkin kullanabilmek adına Turizm Tanıtma Kurulumuzun çok daha ciddi ve hızlı bir çalışma içinde olması; bölegedeki potansiyeli açığa çıkarırken aynı noktalara hep birlikte odaklanılması, farklı farklı noktaların yarım şekilde turizm unsuru olarak ortaya atılmasındansa , hazır olan noktaların her kurum ve STK tarafından tespit edilerek aynı anda tanıtım çalışması yapılması odaklanacak hedeflerin doğru ve ortak saptanmasıdır.
Çalıştay sonuç bildirgesinin kamuoyuyla paylaşılmasının ardından , saptanan sorunların çözümü ile ilgili kurumların üstüne düşeni yapacağını umuyor; tüm sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı turizmcilerimizin bilmesini istiyoruz. Çalıştayın yapılmasından ziyade çıkan sonuçların pratikte hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu biliyor; turizmcilerimizin de pandemi üstüne gelen ekonomik belirsizlik ortamında motivasyonlarının daha fazla kırılmaması açısından Safranbolu turizminin geliştirilmesi ve sürüdürülebilirliğinin ilgili kurumlar tarafından atılacak adımlarla sağlanmasını diliyoruz.